Média tvrdia, že nemocnice sú preplnené. Je to skutočne tak?
11 | 01 | 2021 I Ivan Mihale

Aktuálna situácia v nemocniciach je prezentovaná ako alarmujúca. Lôžka sú preplnené a zdravotnícky personál vyčerpaný a siahajú až na dno svojich možností. Faktom je to, že ak by sa v nemocniciach „upratalo“, situácia by možno nevyzerala až tak hrozivo.


Televízia Markíza, netradične priniesla informáciu o pacientoch, ktorých si po vyliečení z COVID-19 príbuzní nechcú zobrať domov. Lekári nevedia, čo s nimi. Karanténne ubytovanie samozrejme nemáme a tak zdraví pacienti naďalej obsadzujú lôžka.

„Sú pacienti, ktorí by vedeli ísť domov, mohli by sa vrátiť, ale doma sa ich boja, lebo mali covid, hoci už nie sú infekční,“ uviedol pre televíziu Markíza Juraj Payer, viceprezident Slovenskej lekárskej spoločnosti. MUDr. Marián Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory dodal:  „Berú nám nielen postele, ale berú nám aj zdravotníckych pracovníkov.“  V tomto prípade sa jedná o starších pacientov, ktorý nevyžadujú akútnu starostlivosť. Je zrejmé, že takýto pacient je pre zdravotníkov viac na príťaž a lôžko by mal prenechať pacientovi s oveľa vážnejšou fázou ochorenia.

Peter Stachura, štátny tajomník ministerstva vnútra prehodil „horúci zemiak“ na pacienta so slovami, že takýmto pacientom odporúča, aby sa obrátili na miestnu samosprávu, ktorá by im mohla poskytnúť karanténne ubytovanie, pretože v týchto prípadoch sa už nejedná o zdravotnú starostlivosť.

Doktor Lipták: Úrad verejného zdravotníctva eviduje nula chorých na Covid-19
Úrad verejného zdravotníctva eviduje od 47. týždňa roku 2020 nula chorých na covid-19, upozorňuje v statuse na sociálnej sieti známy lekár Peter Lipták. Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Zatiaľ vôbec nie je jasné, či sa nájde kompetentný úrad alebo osoba, ktorá by v danej problematike podala pomocnú ruku. Dôležité je aj to, že táto skutočnosť výrazne ovplyvňuje aj štatistiky hospitalizovaných a tým prispieva k zvyšovaniu strachu medzi obyvateľmi.

„Nás to psychicky týra, samozrejme znižuje sa vigilita, teda pozornosť, sústredenosť a je vyčerpanosť, proste vy sa neviete na veci sústrediť a ste v jednom kolotoči,“ uviedol na adresu zdevastovaného zdravotníctva  MUDr. Marián Kollár.

Pán premiér Matovič, Mikas alebo minister Krajčí bolo by vhodné už situáciu riešiť a nielen si reportovať štatistiky.

Matovič opäť perlil. Sulíkovými antigénovými testami by vraj netestoval ani psa
V relácii na RTVS „Sobotné dialógy“ premiér Igor Matovič opäť „perlil“. Napätie medzi koaličnými partnermi neustále eskaluje a namiesto konštruktívnych postupov to v „šťastnom štvorlístku“ vrie. Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Ivan Mihale