Matovičov kabinet rozhodol: od budúceho víkendu masívne celoslovenské testovanie
11 | 01 | 2021 I sefredaktor
Premiér Matovič oznámil, že vláda rozhodla o opakovanom masívnom testovaní celej slovenskej populácie. "Najneskôr od budúceho víkendu bude každý týždeň masívne plošné testovanie, pričom prvý víkend sa bude týkať všetkých okresov na Slovensku," vyhlásil predseda vlády po pondelkovom rokovaní vlády. Informovala TASR.

Prvá fáza testovania bude vo všetkých okresoch. Ďalšie budú pokračovať v okresoch dovtedy, kým týždenná incidencia neklesne pod 0,5 percenta. Tento víkend vzhľadom na nedostatok testov vláda mieni pristúpiť k testovaniu v najpostihnutejších okresoch podobne ako v prípade Nitry. Premiér uviedol, že ekonomické škody dosiahli miliardu eur.

Pandémia nového koronavírusu nepoľavuje ani po vianočnom lockdowne, pričom situáciu zhoršuje nová mutácia B.1.1.7. „Jeden z dôvodov môže byť ten, že neboli dodržiavané opatrenia, ktoré boli nastavené. Ešte viac pravdepodobné sa zdá, že máme na Slovensku nový kmeň koronavírusu, ktorý je infekčnejší a zvyšuje reprodukčné číslo o 0,4 bodu. Reprodukčné číslo je dnes nad hodnotou 1, čo znamená, že vírus sa ďalej šíri,“ povedal na margo nových vládnych opatrení minister zdravotníctva Marek Krajčí .