Čína zakrátko hospodársky ovládne svet (Bert Rürup)
10 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Bert Rürup (tagesspiegel.de)


Budú sa musieť USA napokon vzdať pozície svetovej mocnosti v prospech Číny? Aké bude mocenské rozloženie síl o desať rokov? Moskva kompenzuje pokles ekonomickej dôležitosti vojenskou silou. Čína triumfuje. 


Čo prinesie nový rok geopoliticky? V uplynulých dňoch sa to len tak hemžilo krátkodobými prognózami, hoci až koronakríza ukázala, ako sa môžu všetky predpovede od základu zrazu zmeniť. Namiesto krátkodobých predpovedí sa teraz ponúkajú skôr dlhodobejšie analýzy, do ktorých sú už zahrnuté aj dôsledky pandémie. Ako by teda mohlo vyzerať mocenské rozloženie síl o desať rokov? Vystrieda Čína Spojené štáty ako vedúca hospodárska veľmoc?


V najbližších rokoch bude budúcnosť bez pochýb patriť obnoviteľným zdrojom energie. Hrozí totiž, že klimatické zmeny budú mať dramatický dopad pre ľudstvo.  Pre štáty ako Rusko, Saudská Arábia, či Austrália, ktoré majú vo svojom obchodnom modeli prioritne export fosílnych palív, tak perspektíva nevyzerá práve najružovšie, myslí si Bert Rürup.


Moskva si kompenzuje stratu ekonomickej dôležitosti vojenskou silou, Čína triumfuje


Z geoekonomického hľadiska sa tak môže znížiť medzinárodná hodnota Moskvy a Rijádu, hospodárska sila je koniec koncov ústredným aspektom politickej moci.


Bert Rürup poznamenáva, že stratu ekonomickej dôležitosti možno krátkodobo zmierniť vojenskou silou. Moskva je na to pripravená, čo ostatne dokázala aj svojimi bezohľadnými operáciami v Gruzínsku, na Kryme a naposledy aj v Sýrii. Ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi to umožňuje ako dôležitému aktérovi vrátiť sa späť na svetovú politickú scénu.


Z dlhodobého hľadiska však ekonomická slabosť a vojenská sila sú zlou kombináciou, ako to ukázal kolaps Sovietskeho zväzu. Mnohé teda naznačuje, že Rusko a Saudská Arábia zostanú na konci tohto desaťročia medzinárodne oslabené.


Opak platí pre Čínu, píše ďalej  Bert Rürup, ktorej podiel na globálnej hospodárskej produkcii sa od roku 1980 zvýšil z dvoch na 20 percent. Už v roku 2018 „diagnostikoval“ bývalý austrálsky premiér Kevin Rudd, že Čína bude prakticky pre všetky štáty východoázijského regiónu významnejším partnerom než Spojené štáty americké. Svedčí o tom v neposlednom rade aj Komplexné regionálne hospodárske partnerstvo (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) – najväčšie obchodné spoločenstvo na svete, ktoré Čína založila v novembri, a ktoré aj vedie.


Londýnske Centrum pre ekonomický a obchodný výskum (Centre for Economic and Business Research)  očakáva, že hrubý domáci produkt Číny prekoná do roku 2028 hospodársky výkon USA.  Odborníci za tým vidia zlyhanie amerického prezidenta Donalda Trumpa v boji s pandémiu koronavírusu, čím sa výrazne diskreditovala vedúca politická sila hegemónskej mocnosti, dodáva Bert Rürup.


Zatiaľ čo sú USA rozštiepené, Čína sa oslavuje ako víťaz nad pandémiou


Niet pochýb o tom, že Peking podstatne lepšie zvládol celospoločenské dôsledky pandémie než všetky západné priemyselné krajiny. Číne sa ako jedinej podarilo v roku 2020 navýšiť hospodársku produkciu o dve percentá. Naproti tomu americká ekonomika sa prepadla o 3,7 percenta a nezamestnanosť vzrástla o 5 miliónov na celkových 10,7 milióna.


Zatiaľ čo nový americký prezident Joe Biden preberie krajinu ako rozštiepenú, väčšina Číňanov oslavuje Si Ťin-pchinga ako víťaza nad pandémiou.  Nemusíme byť ani prorokom, aby sme povedali, že predvídateľná globálna ekonomická dominancia Číny je vlastne dedičstvom Donalda Trumpa, konštatuje vo svojom komentári  Bert Rürup na portáli tagesspiegel.de.