Krajčí chce namiesto poctivej práce a šírenia pravdy, trestne stíhať iné názory
09 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove začal vo štvrtok (7. 1.) trestné stíhanie vo veci prečinu šírenia poplašnej správy. Na sociálnej sieti o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), ktorý koncom augusta minulého roka podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre informácie publikované prostredníctvom internetovej stránky Bádateľ.  


Bádateľ občanov nabádal na občiansku neposlušnosť, marenie prijatých opatrení na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 či odmietanie očkovania. "Portál Bádateľ patrí k dlhodobým a pravidelným šíriteľom zdravotníckych hoaxov a konšpiračných teórií, ktoré môžu ohroziť zdravie ľudí," uviedol minister zdravotníctva pričom odkázal aj na články hovoriace nielen o téme nového koronavírusu, ale aj darcovstva orgánov, očkovania proti chrípke či o téme 5G sietí.


Krajčí dodal, že podľa prieskumu o dezinformáciách o zdraví, ktorý realizovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR prostredníctvom svojej behaviorálnej jednotky BEET medzi lekármi a lekárkami, až 35 percent lekárov sa vo svojej praxi stretáva s tým, že ich pacienti odmietajú liečbu alebo lekárske pokyny pre dezinformácie, ktorým uverili.

Podľa Mesíka pacientom s Covid-19 na Slovensku podávajú liek, ktorý je posledným pomazaním
Štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z minulého roka hovorí o tom, že antivírusový liek remdesivir nie je účinný v liečbe Covid-19. Podľa analytika Juraja Mesíka na Slovensku sa tento liek stále používa. Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


MZ SR sa v minulom roku viacerými aktivitami zapojilo do boja proti hoaxom. Ako vtedy pre TASR uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, monitorujú najrozšírenejšie a najnebezpečnejšie dezinformácie a reagujú na ne. Zároveň rezort komunikuje s predstaviteľmi sociálnej siete, ktorých upozorňuje na nebezpečné témy z pohľadu zdravotníctva.

Mimo rezortného prostredia vytvorilo MZ SR neformálnu sieť so zdravotníckymi influencermi, s ktorými si vzájomne na sociálnych sieťach pomáhajú. Eliášová doplnila, že sa usilujú o téme dezinformácií hovoriť čoraz viac aj v médiách, a to aj prostredníctvom politických lídrov.

Temná predpoveď biológa Flegra: stotisíc mŕtvych, pravdepodobne s tichým súhlasom politikov
ProfesorJaroslav Flegr ostro kritizuje politikov, ktorí podľa neho vedia, k akej tragédii sa schyľuje, ale rozhodli sa, že šíreniu epidémie a kolapsu nemocníc brániť nebudú. "Zrejme si spočítali, že sa im z hľadiska volebných výsledkov oplatí... Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Ivan Brožík