Vtáčia chrípka v ZOO Košice. Ďalšia epidémia prekročila hranice Slovenska
08 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Je tu vtáčia chrípka. Správy o jej výskyte sa najprv objavili v maďarských zdrojoch - na farmách blízko našich južných hraníc, teraz prípady hlási už aj ZOO Košice.


Vrovanie redakcie HD: Nielen priamym kontaktom s uhynutým zvieraťom, ale už aj vdýchnutím prachu s obsahom výlučkov uhynutých zvierat, či kontaminovanou plochou sa môže nakaziť aj človek. Do organizmu tento vírus vchádza cez ústa, nos a očné spojivky. Nedotýkajte sa preto uhynutých vtákov!

Kačice pižmové v Košickej ZOO sa zrejme nakazili od voľne žijúcich vtákov. Informuje web kosice.korzar.sme.sk a pokračuje.

Doteraz sa vírusom vtáčej chrípky nakazili dve kačice pižmové, ktoré deň pred Tromi kráľmi uhynuli. Uhynula i tretia kačka, ktorá s nimi voľne plávala v rybníku v areáli zoo, výsledky testov z jej vzoriek nie sú známe.

V zoo predpokladajú, že aj u nej sa infekčné ochorenie nebezpečné pre domáce i voľne žijúce vtáctvo potvrdí. Zoo je pre výskyt vtáčej chrípky od piatka 8. januára pre verejnosť zatvorená až do odvolania.

Belgicko utratilo 151 000 kurčiat po prepuknutí vtáčej chrípky na farme neďaleko francúzskych hraníc
Belgická kuracia farma v piatok informovala o novom prepuknutí vysoko infekčnej vtáčej chrípky H5N5 v Európe, varovala Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE). Ako preventívne opatrenie bolo utratených až 151 000 kurčiat, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Zamestnanci musia teraz sledovať, či ostatné vtáky nemajú príznaky tohto ochorenia ako sú apatickosť, posedávanie, našuchorené perie, nekoordinované pohyby, strata prirodzenej plachosti, výtoky zo zobáku či hnačka.

Ak by sa u niektorých jedincov preukázali, musí ich zoo utratiť a vzorky poslať na analýzu. Zoologickej záhrade to nariadila Regionálna veterinárna a potravinová správa Košice.

„Vtáky musíme kontrolovať niekoľkokrát denne. Zatiaľ sme nič také nezaregistrovali, verím, že sa to u ďalších druhov ani nepotvrdí,“ hovorí zoológ Patrik Pastorek.

Pokračuje, že pri rybníku žilo osem kačíc, z toho tri sú mŕtve. Ďalšie rovnaké kačice chová zoo na inom mieste.

Je pravdepodobné, že sa kačice nakazili od voľne žijúcich vtákov, ktoré majú k rybníku voľný prístup. „V poslednom období sme žiadne nové druhy do zoo neprivážali, ktoré by mohli vírus preniesť k nám.“

Vtáčia chrípka je infekčná vírusová choroba domácich, voľne žijúcich a exotických vtákov.

Vyskytuje sa hlavne u moriek, kačiek, husí, kury domácej, holubov, bažantov, jarabíc, labutí, kormoránov, čajok, škorcov, drozdov, lastovičiek a vrabcov.

Viete ktoré boli najhoršie epidémie za posledných 100 rokov? Až šesť ich začalo v Číne
V súčasnosti našu planétu desí pandémia COVID-19, za posledné storočie ale ľudstvo zápasilo so siedmimi smrteľnými epidémiami, ktoré si vyžiadali milióny životov. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.