Pelosiová žiada kroky, ktoré zabránia Trumpovi v jadrovom útoku
08 | 01 | 2021 I tasr

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v piatok oznámila, že bude "konať, ak prezident Donald Trump neodstúpi z úradu". Informovala o tom tlačová agentúra AP.


Pelosiová tiež v piatok požiadala predsedu Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generála Marka Milleyho o preventívne kroky, ktoré zabránia "nevyrovnanému" Trumpovi podnikať akékoľvek vojenské akcie vrátane jadrových útokov. Pelosiová sa rozprávala s generálom o tom, aby sa Trumpovi zablokovalo použitie a spustenie jadrových kódov, uviedla agentúra AFP.

Šéfka dolnej komory amerického Kongresu uviedla, že situácia okolo "vykoľajeného prezidenta už ani nemôže byť nebezpečnejšia".

Podľa zdroja AP oboznámeného s telefonátom Pelosiovej s demokratickými kongresmanmi jej Milley povedal, že preventívne opatrenia, ktoré by Trumpovi zabránili iniciovať nukleárny útok, existujú.

 

Americký systém demokracie je zastaraný, tvrdí Rusko
Ruská hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharovová uznala, že udalosti, ktoré sa v noci odohrali na pôde zákonodarného zboru USA, sú vnútornou záležitosťou Washingtonu. Zdôraznila však, že "útok stúpencov prezidenta Donalda Trumpa na... Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


V liste kolegom z Demokratickej strany Pelosiová takisto napísala, že je pripravená spustiť procedúry impeachmentu (ústavnej žaloby) proti Trumpovi, ak dobrovoľne neodstúpi alebo ak viceprezident Mike Pence nezačne proces, ktorý jemu a kabinetu umožní prezidenta odvolať.

"Ak prezident neodíde okamžite a dobrovoľne z úradu, Kongres začne konať," dodala Pelosiová.
Neskôr prišla správa, že traja demokrati zo Snemovne reprezentantov plánujú predložiť body ústavnej žaloby proti Trumpovi na budúci týždeň, v pondelok 11. januára, čo znamená, že dolná komora Kongresu by mohla už do polovice budúceho týždňa hlasovať o odvolaní prezidenta z úradu. Agentúre AP to povedali dva zdroje oboznámené so situáciou.

Pelosiová bude o tejto záležitosti diskutovať v kolegami ešte v piatok.

Trumpa má v Bielom dome 20. januára nahradiť víťaz prezidentských volieb Joe Biden.

 

Trump kritizoval svojich prívržencov, za násilnosti na Kapitole vraj "zaplatia"
Americký prezident Donald Trump v piatok na sociálnej sieti Twitter zverejnil nové dvojminútové video a odsúdil v ňom násilnosti, ku ktorým došlo v stredu v komplexe Kapitolu vo Washingtone. Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | tasr


Zvrat v povolebnej situácii nastal po tom, čo Trumpovi podporovatelia v stredu 6. januára vtrhli do Kapitolu, sídla Kongresu vo Washingtone, keď práve zákonodarcovia sčítavali hlasy Zboru voliteľov a mali potvrdiť víťazstvo Bidena. Pri vzbure prišlo o život päť ľudí vrátane policajta.

Spomínanými troma demokratmi zo Snemovne reprezentantov, ktorí majú predložiť body ústavnej žaloby proti Trumpovi, sú David Cicilline zo štátu Rhode Island, Jamie Raskin z Marylandu a Ted Lieu z Kalifornie.
Body obžaloby hovoria o tom, že Trump "dal zámerne vyhlásenia, ktoré povzbudzovali na bezprostredné protizákonné konanie v Kapitole - a predvídateľne doň aj vyústili".

 

Prokurátor nevylučuje, že v súvislosti s vpádom do Kapitolu obvinia aj Trumpa
Úradujúci prokurátor dištriktu Kolumbia Michael Sherwin vo štvrtok nevylúčil, že v súvislosti so stredajšími násilnosťami v Kapitole bude obvinený aj úradujúci prezident USA Donald Trump. Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | tasr