Matovič sa poškriepil s Tarabom o vence. Premiér sa zastáva Kolíkovej
08 | 01 | 2021 I sefredaktor






Namiesto toho, aby sa venoval vládnutiu, premiér Igor Matovič sa na Facebooku háda s opozičným poslancom Tomášom Tarabom, ktorý ho obvinil, že nepošle na pohreb generálovi Lučanskému veniec.


Niekto z úradu vlády najprv napísal, že na pohreb veniec nebude, no napokon sa predsa len rozhodli, že Matovič aj minister vnútra Roman Mikulec vence predsa len pošlú, upozorňuje opozičník Taraba.


"Tak je dobré, že sa našiel opäť vinník a nie je to on. Dokonca zrazu ide už aj vyvesiť čierne vlajky, aj keď ešte pred pár dňami nám vysvetľovali, že nevyvesia, lebo nie je štátny smútok," napísal.




Premiér reagoval na poslancov status tvrdením, že tak to dopadne, keď niekto z úradu vlády dáva iniciatívne stanoviská bez toho, aby sa ho opýtal. "Nie je to pravda. Veniec v mojom mene posielam, lebo to tak cítim a vôbec teraz neriešim pohnútky, prečo Milan Lučanský dospel k tomuto smutnému rozhodnutiu. Rovnako som rád, že sa aj minister vnútra Roman Mikulec rozhodol dnes vyvesiť čiernu zástavu ako znak pietnej spomienky na bývalého policajného prezidenta," bráni sa Matovič.
















Matovič v obrannom statuse tvrdí, že jeho veniec je vyjadrením uznania, že generál Lučanský mal odvahu vyčistiť Policajný zbor. Premiér si však neodpustil poznámku, že jeho veniec "nie je ospravedlňovaním protizákonnej činnosti, z ktorej bol Milan Lučanský obvinený".






"Rovnako cítim v dnešný deň potrebu vyjadriť plnú dôveru ministerke spravodlivosti a príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, z ktorých by najradšej mnohé zvláštne indivíduá zo zištných dôvodov urobili vrahov," napísal premiér.




Poslanec Taraba uvádza, že podľa jeho informácií veniec generálovi Lučanskému posielajú aj český minister vnútra a český šéf polície. Bolo by to neskutočne trápne, keby veniec neposlali predstavitelia slovenskej vlády, aj keď život toto generálovi nevráti, pripomína.




"Snáď jeho smrť aspoň dopomôže tomu, aby sa urýchlene upravili normy v slovenských väzniciach podľa západných požiadaviek, aby tam ľudia neboli vo vyšetrovacej väzbe držaní bez robenia vyšetrovacích úkonov, bezdôvodne na samotke, aby museli byť pustení tak ako v Českej republike do troch mesiacov a aby sa vyšetrovacia väzba nepoužívala ako nástroj psychického mučenia, ktorou sa nahrádza riadne odsúdenie", apeluje Taraba.