Bývalý veľvyslanec v USA tvrdí, že "Trump je rovnaký ako Matovič"
08 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Populizmus „Trumpovho“ štýlu k nám priniesol Matovič, nie Smer, presviedča poslanec Hlasu, bývalý diplomat Peter Kmec.. Odmieta, že by opoziční politici tak ako Trump nadbiehali vášňam na sociálnych sieťach.


Peter Kmec pôsobil rokoch 2012 až 2018 pôsobil ako veľvyslanec v USA, neskôr bol zahranično-politickým poradcom premiéra Petra Pellegriniho. Kandidoval za Smer, dnes je nezaradeným poslancom a členom strany Hlas. O jeho asociáciách píše web dennikn.sk. Redakcia HD z nich vyberá nasledovné.

"Udalosti, ktoré sa stali, naozaj vnímam najmä zo sociálneho aspektu".  Varuje Kmec. "Amerika je varovným signálom či model liberálneho kapitalizmu chceme prenášať aj do Európy, kde sa neujal, a ktorá sa prikláňa skôr k sociálne-trhovej ekonomike, sociálnemu štátu či „štátu blahobytu“.

"Človek, ktorý sa dostane do zlej sociálnej situácie, hľadá alternatívu v populizme a radikalizme. To presne sa stalo v USA, ale posúva sa to aj do Európy. Aj u nás populizmus prenikol do politiky, vidím paralelu medzi Trumpom a hnutím OĽaNO, ktoré nahradilo obsahovú politiku populizmom a politickým marketingom. Trump je rovnaký ako Matovič."

"Ak sa pozriete na hnutie OĽaNO, je to zmes ideových prúdov, ktoré sa snažili dostať do parlamentu a samostatne sa im to nedarilo. Týmto „patchworkom“ to dokázali."

Kmec z Pellegriniho skupiny konflikt so Smerom-SD nevidí. Blaha tvrdí, že Smer-SD je ľavicovejší
Súboj medzi stranou Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a vznikajúcou stranou Hlas – sociálna demokracia s blížiacimi sa voľbami bude podľa politológa Jozefa Lenča čoraz ostrejší. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | SITA


"Keď som sa rozhodol vstúpiť do politiky, aby som preniesol svoje skúsenosti zo zahraničia na Slovensko, mali na moje ďalšie kroky vplyv aj politické preferencie. Rozhodol som sa pre sociálno-demokratickú stranu, lebo vidím, že radikálne liberálne politické prúdy zlyhávajú. Úlohou štátu by malo byť postarať sa o slabých, chorých, sociálne znevýhodnených."

"To, čo sa udialo s generálom Lučanským, je veľmi tragická situácia. To, čo sa deje po jeho smrti, je z veľkej časti dôsledkom toho, že vláda nereagovala dostatočne rýchlo na potvrdené či nepotvrdené informácie, ktoré sa šírili. Napríklad tak, že by okamžite predložila konkrétne a jasné dôkazy, ktoré by vyvrátili všetky pochybnosti."

"Sociálne siete sa zapĺňajú, áno, aj rôznymi dezinformáciami. Na vine je podľa mňa to, že ministerka Mária Kolíková nedostatočne odkomunikovala, čo sa stalo. Chýbajú dokumenty a niektoré fakty, čo je dôvodom, prečo išli zástupcovia našej politickej strany na branno-bezpečnostný výbor s dvadsiatkou zásadných otázok, ktoré v doterajšej komunikácii neboli vysvetlené."

"A to sa nedotýkam témy, či všetky tieto posledné zatýkania sú plne v súlade s právnym poriadkom nielen Slovenska, ale aj Európskej únie. Dobre viete, že kolúzne väzby narážali na kritiku zo zahraničia a Slovensko už muselo vyplatiť niektorým zadržaným finančné vysporiadanie."

Raši a Kmec deklarovali podporu Pellegrinimu, Saková oznámi rozhodnutie čoskoro
Podpredseda Smeru-SD Richard Raši stojí za Petrom Pellegrinim, ktorý oznámil svoj odchod zo strany Smer-SD. Uviedol to na sociálnej sieti. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | TASR