Boeing zaplatí pokutu 2,5 miliardy dolárov, pretože tajil informácie o 737 MAX
08 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Boeing súhlasil so zaplateným pokuty 2,5 miliárd dolárov, pretože tajil informácie o dizajne strojov 737 MAX, ktoré dvakrát tragicky havarovali, informuje portál RT.


"Tragické havárie letov Lion Air 610 a Ethiopian Airlines Flight 302 odhalili podvodné a klamlivé správanie zamestnancov jedného z popredných svetových výrobcov komerčných lietadiel," uviedol vo vyhlásení úradujúci asistent generálneho prokurátora David Burns. "Zamestnanci spoločnosti Boeing dali prednosť zisku pred transparentnosťou, keď utajili informácie týkajúce sa prevádzky lietadla 737 Max a usilovali sa zakryť svoj podvod," ďalej poznamenal Burns.

Americké ministerstvo spravodlivosti tiež uviedlo, že masívne urovnanie bude zahŕňať trestný postih v hodnote 243,6 milióna dolárov, pokutu vo výške 1,77 miliárd dolárov kupujúcim modelu 737 MAX, ako aj menší príspevok vo výške 500 miliónov dolárov do fondu príjemcov nehôd, ktorý odškodní rodiny cestujúcich, ktorí zahynuli pri dvoch tragických nehodách.

Ruské jadrové vlaky z dôb studenej vojny by mohli zažiť svoj návrat, tvrdí vojenský expert
Jadrové vlaky, ktoré sa používali počas studenej vojny v Rusku, by mohli zažiť svoj návrat, pričom by prepravovali hlavice po celej krajine. Takýto krok by mohol opäť zvýšiť napätie s USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Podľa právnikov žalobcov citovaných agentúrou Reuters tieto platby nebudú mať žiadny vplyv na prebiehajúce občianske spory proti Boeingu, ktoré vedú príbuzní obetí nehôd.

Spoločnosť bola tiež obvinená zo sprisahania s cieľom oklamať USA. Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Boeing priznal, že klamal Federálnu správu letectva (FAA) o kľúčových komponentov lietadla, ktorý „zasiahol systém riadenia letu Boeingu 737 MAX“ a prispel k nehodám.

„Zavádzajúce vyhlásenia, polopravdy a opomenutia, ktoré uviedli zamestnanci Boeingu agentúre FAA, bránili vládnej schopnosti zaistiť bezpečnosť verejnosti,“ uviedla americká právnička Erin Nealy Coxová.

Dve smrteľné nehody lietadla 737 MAX zabili celkovo 346 ľudí, obe súviseli s poruchami systému riadenia lietadla.

EÚ kúpi ďalších 300 miliónov dávok vakcíny od konzorcia BioNTech/Pfizer
Európska únia dosiahla dohodu o zdvojnásobení množstva vakcín proti novému koronavírusu, ktoré kúpi od konzorcia BioNTech/Pfizer. Celkovo tak zakúpi 600 miliónov dávok tejto vakcíny, informovala v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula... Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | tasr