Vedci vyvíjajú vakcínu na Covid, ktorej stačí jedna dávka a izbová teplota
07 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Stanfordskí vedci úspešne otestovali vakcínu na Covid-19 vo forme nanočastíc, ktorá zatiaľ nemá žiadne vedľajšie účinky alebo problémy s distribúciou, ktoré trápia súčasnú generáciu používaných vakcín, informuje portál RT.






Vedec v laboratóriu Stanfordskej univerzity biochemik Peter S. Kim už v čase pandémie koronavírusu pracoval na vakcínach proti ebole, HIV a pandemickej chrípke a všetko svoje úsilie rýchlo nasmeroval do boja proti novej pohrome.

Tím už vyrobil a otestoval sľubnú novú vakcínu, ktorá by mohla poskytnúť riešenie mnohých problémov frustrujúcich globálne očkovacie úsilie. „Naším cieľom je vyrobiť jednorazovú vakcínu, ktorá nevyžaduje chladiaci reťazec na skladovanie alebo prepravu."

"Ak sa nám to podarí, malo by to byť aj lacné,“ uviedol Kim, profesor biochémie na univerzite. "Cieľovou populáciou pre našu vakcínu sú krajiny s nízkym a stredným príjmom."

Vakcínu od Moderny schválila už aj Európska komisia a môže sa používať aj u nás
Európska komisia (EK) v stredu popoludní vydala podmienené povolenie na uvedenie na trh pre vakcínu proti COVID-19 vyvinutú spoločnosťou Moderna. Komisia spresnila, že povolenie je v súlade s pozitívnym vedeckým odporúčaním založeným na dôkladnom... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr


Vakcíny proti nanočasticiam sú často rovnako účinné ako ich náprotivky založené na vírusoch a majú menej nevýhod.

Napríklad sa tieto vakcíny dajú vyrobiť rýchlejšie, na dodanie do imunizačných centier nevyžadujú rozsiahly dodávateľský reťazec chladu a je menej pravdepodobné, že spôsobia vedľajšie účinky. Je možné ich vyrobiť za nižšie náklady.

Prvé výsledky testov na vakcíny na myšiach naznačujú, že Stanfordova inokulácia nanočasticami môže poskytnúť imunitu už po jednej dávke.

Hospitalizovaným s covidom môže podľa štúdie pomôcť lacný liek proti všiam
Po svete sa už viac ako týždeň očkuje proti Covid-19, ale aj naďalej zostávajú v nemocniciach hospitalizovaní pacienti s ťažkým priebehom ochorenia. A okrem remdesiviru sa snažia doktori prísť aj na inú alternatívu, ktorá môže pacientovi pomôcť.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


Vedci dúfajú, že konečná forma vakcíny by mohla byť skladovaná pri izbovej teplote a mohla by byť distribuovaná aj vo forme prášku.

Mnohé zo súčasných generácií vakcín, ako sú vakcíny vyrábané spoločnosťami Pfizer / BioNtech a Moderna, sa musia skladovať pri teplotách od 8 do -70 stupňov Celzia, čo si vyžaduje rozširovanie infraštruktúry pre chladenie za účelom ich šírenia.

Európska lieková agentúra schválila vakcínu od spoločnosti Moderna
Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila v stredu v poradí druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Ide o vakcínu spoločnosti Moderna. Informáciu na svojom účte na Twitteri potvrdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr