Obavy o najbohatšieho muža Číny: zmizol miliardár, spoluzakladateľ spoločnosti Alibaba
07 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Kde zmizol najbohatší muž Číny? Túto otázku si kladú aj medzinárodné médiá. Jack Ma naposledy ostro kritizoval režim v Pekingu, píšu rakúske noviny Die Presse.


Jack Ma, miliardár, spoluzakladateľ spoločnosti Alibaba, čínskej obdoby Amazonu, jeden z najúspešnejších podnikateľov v Číne, zmizol. Nebolo o ňom počuť už zopár mesiacov.


správe CNN sa uvádza, že Ma zmizol asi týždeň pred tým, ako čínsky Úrad pred dohľad na poslednú chvíľu zablokoval s napätím očakávaný vstup na burzu finančnej skupiny Ant Group spoločnosti Alibaba. Odvtedy vôbec nevystúpil na verejnosti a zmĺkli aj jeho aktivity na sociálnych sieťach. Jeho posledný príspevok je na Twitteri z 10. októbra 2020.


Ako ďalej poznamenávajú noviny Die Presse, v novembri mal byť Jack Ma ako porotca v poslednom dieli jeho talentovej show „Africa’s Business Heroes“. Namiesto neho sa tam však objavila členka predstavenstva spoločnosti Alibaba Lucy Pengová. Dôvodom mala byť podľa Financial Times časová vyťaženosť podnikateľa. Pritom ešte v auguste na Twitteri napísal, že sa už nemôže dočkať, kedy osobne spozná finalistu show.


Kritika čínskeho režimu


Jeho zmiznutie, a tiež novembrové zablokovanie vstupu finančnej skupiny Ant Group na burzu sa dávajú do súvislosti s ostrou kritikou, ktorú Jack Ma ešte v októbri minulého roka adresoval čínskemu režimu a hospodárstvu. „Čínsky finančný systém je nesystémový,“ – vyhlásil na Finančnom fóre v Šanghaji. Zdôraznil vtedy, že prísne finančné predpisy bránia technickému a ekonomickému pokroku  krajiny. „Dobrá inovácia nemá obavy z regulácií, ale zo zastaralých predpisov,“ – citovali vtedy médiá čínskeho podnikateľa.  Ma tiež tvrdil, že budúcnosť nesmú riadiť metódy z minulosti.


Týmito  vyhláseniami mal nahnevať čínskeho prezidenta Si Ťing-pchinga. Jacka Maa a ďalších vedúcich pracovníkov spoločnosti Alibaba predvolali pred čínsky Úrad pre dohľad. V súvislosti s nezvyčajným postupom sa špekuluje, že Si Ťing-pchinga osobne prikázal, aby zo vstupu finančnej skupiny Ant Group na burzu nič nebolo. Koncom decembra vyšlo najavo, že čínsky Protimonopolný úrad zasiahol proti technologickému gigantu.


Ma bol v poslednom čase dosť zdržanlivý, čo sa týka vyjadrení, citovala CNN Duncana Clarka, odborníka spoločnosti Alibaba a autora knihy „Alibaba – dom, ktorý postavil Jack Ma“. Peking koniec koncov chcel, aby na verejnosti dominovala jeho verzia, prečo sa Ant Group nedostala na burzu. Tvrdí, že spoločnosti v jej snahe nepomohlo ani to, že sa snažila presadzovať iný názor, uzatvárajú rakúske noviny Die Presse.