Matovič odsúdil násilie vo Washingtone. Nie je nikdy oprávnené
07 | 01 | 2021 I tasr

Predseda slovenskej vlády Igor Matovič vo štvrtok vyjadril znepokojenie nad dianím v americkej metropole Washington, kde demonštrujúci vnikli v noci do sídla amerického Kongresu.


"Znepokojujúce chvíle vo Washingtone D.C. Násilie nie je nikdy oprávnené. Kapitol je symbolom demokracie. Jeho zákonodarná funkcie musí byť vždy a za každých okolností rešpektovaná. O tom je právny štát," napísal Matovič na sociálnej sieti Twitter.

K protestom sa predtým vyjadril aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

"S veľkým znepokojením sledujem dianie v americkom Kongrese. USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná," napísal Korčok na sociálnej sieti.

Šéf slovenskej diplomacie podľa vlastných slov očakáva, že americké inštitúcie zvládnu túto situáciu v duchu právneho štátu. "Zodpovednosť je v rukách prezidenta D. Trumpa," dodal minister.

V stredu obklopili budovu Kongresu stovky Trumpových priaznivcov, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

Násilnosti v Kapitole odsúdili Pompeo, Bush či Obama
Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell uviedol, že Kongres sa nenechá odradiť od potvrdenia výsledkov novembrových prezidentských volieb. Vyhlásil to niekoľko hodín po tom, čo stúpenci prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | tasr