WHO: Experti, ktorí majú v Číne skúmať pôvod pandémie, stále čakajú na víza
06 | 01 | 2021 I sefredaktor
Čína stále nevydala potrebné povolenia pre odborníkov medzinárodnej misie pod vedením Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí majú v krajine skúmať pôvod koronavírusu SARS-CoV-2. Niektorí jeho členovia už pritom do Číny vycestovali. V utorok to uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informovala TASR.

"Dnes sme sa dozvedeli, že čínske úrady ešte nevydali všetky potrebné povolenia potrebné na príchod tímu do Číny, som z tejto správy veľmi sklamaný," povedal šéf WHO a dodal, že dvaja členovia misie sú už na ceste do Číny a ďalší ju museli na poslednú chvíľu zrušiť. Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan spresnil, že problémom je nedostatočný počet vízových povolení.

WHO vlani v decembri oznámila, že v januári vycestuje do Číny medzinárodný tím expertov, aby pomohol pri vyšetrovaní možného pôvodu ochorenia COVID-19 u zvierat. V tíme týchto odborníkov majú byť epidemiológovia a veterinárni špecialisti. Vedci pod vedením WHO by sa radi vrátili na trhovisko v čínskom meste Wu-chan, kde vlani v decembri zaznamenali prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2.

Nový koronavírus sa postupne z Číny rozšíril do celého sveta. Nakazilo sa ním viac ako 86 miliónov ľudí a viac ako 1,8 milióna zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19 - chorobou, ktorú tento vírus spôsobuje.