Čarnogurský st.: umiestnením Lučanského na samotku porušilo ministerstvo zákon. Nebyť toho, generál mohol žiť
06 | 01 | 2021 I sefredaktor

Ministerstvo spravodlivosti priznalo, že umiestnením generála Lučanského na samotku porušilo zákon. Nebyť tohto porušenia zákona, generál mohol žiť, napísal na na FB Jan Čarnogurský.


Zákony o väzenstve vypracúva ministerstvo spravodlivosti, čiže aj podmienky umiestnenia do samoväzby vypracovalo ministerstvo spravodlivosti. V zákone sa vôbec nepíše, že po uvalení kolúznej väzby automaticky nastupuje samoväzba.


Zo zverejnených dokumentov ministerstva spravodlivosti podľa Čarnogurského vyplýva, že o samostatné umiestnenie v cele nepožiadal generál Lučanský a zrejme ani prokurátor alebo vyšetrovateľ. Ak by požiadali, ich písomná žiadosť by sa musela nachádzať vo väzenskej dokumentácii o obvinenom. "Čiže rozhodol o nej riaditeľ väznice. Asi rozhodol len ústne, pretože písomné rozhodnutie by tiež muselo byť v dokumentácii," píše právnik.


O dôvode rozhodnutia nič nevieme a asi nevie nikto, konštatuje Čarnogurský. Ani riaditeľ väznice nemôže umiestniť obvineného do samoväzby len tak, pretože „je taká prax“. Zákon mu dáva široké možnosti formuláciou „...alebo z iného závažného dôvodu ...“, ale ten iný závažný dôvod musí napísať a dôvod musí reálne existovať.


"Súdna psychológia má už dávno zistené, že samoväzbu väčšina ľudí znáša ťažko, niektorí viac, iní menej. Pri osamelom pobyte v cele môžu prísť človekovi na um rôzne myšlienky. Pre porovnanie, samoväzbu ako disciplinárny trest možno uložiť najviac na 10 dní,"  píše v článku zverejnenom na FB Čarnogurský starší.

"Keď ministerstvo hovorí, že umiestňovanie do samoväzby „je takou praxou“, asi tak robia všetky väznice na Slovensku, čiže porušujú zákon. Ako, že na to neprišlo doteraz ministerstvo veď mu väznice podliehajú a vykonáva v nich periodické kontroly? Ani prokurátor na to neprišiel, ktorý tiež vykonáva dozor nad väznicami. Kde sú písomné záznamy o mesačných kontrolách trvania dôvodov samoväzby?" pýta sa právnik.

"Ministerstvo spravodlivosti uverejnilo dokumenty a fakty o väzbe generála. Chcelo tak zmyť zo seba každé podozrenie, že nesie vinu na smrti generála. Pokiaľ ide o uvalenie samoväzby, dosiahlo opak," uzatvára Čarnogurský.