Úradníci klamú, aby nemuseli zaregistrovať ruskú vakcínu, tvrdí šéf ukrajinskej lekárskej komory
05 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Jeden z najvyššie ukrajinských postavených lekárov v krajine uviedol, že úradníci používajú nepravdivé dôvody na to, aby nezaregistrovali ruskú vakcínu Sputnik V, informuje portál RT.


Sergej Kravčenko, šéf Ukrajinskej národnej lekárskej komory, sa obul do tvrdení, že Kyjev môže schváliť vakcíny až po absolvovaní testovania tretej fázy. Na Facebooku uviedol, že „zdravotnícki pracovníci klamú, že je nemožné zaregistrovať vakcínu Sputnik V“.

Svetová zdravotnícka organizácia podľa Kravčenka odporučila, aby všetky krajiny prešli na núdzovú registráciu vakcín kvôli globálnej pandémii, pretože inak trvá celý proces klinického výskumu tri až päť rokov. Poznamenal tiež, že po celom svete sa dodáva osem vakcín, z ktorých žiadna úplne nedokončila testovania tretej fázy.

Ukrajina potrebuje vakcíny proti Covid-19. Pomoc z Ruska odmieta
Kyjev odmietol ruskú vakcínu proti Covid-19 aj napriek tomu, že Ukrajina má problémy získať očkovaciu látku z Veľkej Británie a USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Cez víkend ukrajinský hlavný lekár Viktor Ljaško odmietol návrh, aby krajina zvažovala registráciu Sputniku V. V správe na svojej oficiálnej stránke na Facebooku napísal, že „fámy nezodpovedajú realite“ a Ukrajina použije iba tie vakcíny proti Covid-19, ktoré úspešne prešli treťou fázou klinických výskumných testovaní.

Politici odvtedy zažili pár búrlivých diskusii. Vodca najväčšej opozičnej skupiny v ukrajinskom parlamente Viktor Medvedčuk na svojej webovej stránke napísal, že rozhodnutie bolo „nedorozumením v medicíne“ a „nemá nič spoločné so zdravím, a ani so záujmami ukrajinských občanov.“

Ukrajina v decembri získala pôžičku Svetovej banky vo výške 300 miliónov dolárov na podporu úsilia dostať sa k dodávkam vakcín. Keďže globálny dopyt výrazne prevyšuje ponuku, neexistujú záruky, že sa v blízkej budúcnosti krajina dostane k potrebným zásielkam.

Ľudia, ktorí nedôverujú indickej vakcíne proti Covid-19, sú „mentálne postihnutí“, tvrdí indický minister
Ľudia, ktorí majú výhrady k novo schválenej indickej vakcíne proti Covid-19, sú pravdepodobne značne slabomyseľní, vyhlásil indický minister pre ropu a zemný plyn Dharmendra Pradhan, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Marek Molnár