Palestínsku diskžokejku prepustili z väzenia na kauciu, hrala vraj pri Mojžišovej hrobke
05 | 01 | 2021 I sefredaktor
Palestínsku diskžokejku Samu Abdulhádíovú prepustili v pondelok na kauciu z väzby, kam sa dostala minulý týždeň po technopárty v lokalite Nabí Músá, kde je podľa moslimskej tradície pochovaný prorok Mojžiš. Informovala TASR.

Komplex Nabí Músá leží na západnom brehu Jordánu medzi mestami Jeruzalem a Jericho. Keďže je tam údajne pochovaný Mojžiš, je označovaný za jedno z najvýznamnejších moslimských posvätných miest v Palestíne.

Palestínske úrady spočiatku zamietli žiadosť o prepustenie dídžejky na kauciu. V nedeľu večer, po zložení 3500 dolárov, ju však až do súdneho pojednávania prepustili. Dátum pojednávania na súde zatiaľ nestanovili.

Samá Abdulhádíová je mnohými považovaná za prvú Palestínčanku, ktorá sa stala profesionálnou dídžejkou. Izraelský denník Haarec ju označil za "palestínsku kráľovnú techna".

Video z jej technopárty zverejnené na sociálnych sieťach zachytáva mladých mužov a ženy, ako tancujú v blízkosti miesta významného z kultúrneho aj náboženského hľadiska. Objavili sa aj tvrdenia, že návštevníci na párty pili alkohol a užívali drogy.

Video vyvolalo hnev palestínskej verejnosti a obvinenia zo zneuctenia miesta, kde sa nachádza aj mešita. Verejnosť obrátila svoj hnev i voči palestínskym úradom za to, že akciu povolili. Na žiadosť palestínskeho premiéra Muhammada Ištaju vznikla vyšetrovacia komisia, ktorá má zistiť, čo sa dialo v Nabí Músá.