Harabin: Kompetentní úmyselne vytvorili podmienky na Lučasnkého samovraždu
05 | 01 | 2021 I editor01hd
Štefan Harabin vo videu na sociálnej sieti bez obalu obvinil štátne orgány, že zámerne vytvorili podmienky na to, aby si generál Milan Lučanský siahol na život.

Bývalý minister spravodlivosti a Sudca najvyššieho súdu SR Štefan Harabin vyjadril sústrasť rodine zosnulého exprezidenta Policajného zboru a podrobil ostrej kritike všetkých, ktorí sa mali postarať o ochranu jeho života.

Harabin tvrdí, že už pri prvom incidente bolo podozrenie, že generál Lučanský sa pokúsil o samovraždu. Má to potvrdzovať okolnosť, že obvinenému bol pridelený psychológ.

"Už pri náznaku niečoho takého musia kompetentní urobiť všetko pre to, aby tomu zabránili. To, čo sa udialo, dokazuje pravý opak. Kompetentní úmyselne vytvorili podmienky na to, aby mohol generál Lučanský samovraždu úspešne zrealizovať. Samozrejme, keď sa nespochybniteľným spôsobom vylúči, že nešlo o vraždu," vyhlásil.

Harabin hovorí, že ak chcel riaditeľ väznice vyhovieť politicky motivovaným vyšetrovateľom a držať generála v bezdôvodnej a neľudskej izolácii, tak ho nemal nechať na cele s poschodovou posteľou. Odlúčenie Lučanského od rodiny a znemožnenie styku s advokátom podľa neho zase vykazuje všetky známky psychického mučenia.

Harabin označil nedávne masové zatváranie vysokých štátnych funkcionárov za politický marketing premiéra Igora Matoviča, ktorý môže vyjsť občanov Slovenska veľmi draho. "Keď sa obvinení obrátia na medzinárodné súdy a ukáže sa, že išlo o nezákonné väzby. To už však Matovič nebude v politike, jeho to netrápi," zdôraznil.

Keď v roku 2006, keď prijal funkciu ministra spravodlivosti, Harabin upozornil Fica a Kaliňáka, že špeciálny súd existoval len za Hitlera a Mussoliniho. "Vždy bol z toho súd na politické procesy. Upozornil som, že raz to zomelie aj ich samých. Žiaľ, pridali sa vtedy k Lipšicovi a špeciálny súd i špeciálnu prokuratúru proti mojej  vôli zachovali. Napokon som aj preto odstúpil z postu ministra spravodlivosti," pripomenul.

Harabin v tejto súvislosti uvádza, že dnes, keď Roberta Fica a Roberta Kaliňáka likviduje kajúcnicky systém, obaja zvolávajú tlačovky a lamentujú, že ľudia sú vo väzbe a celé mesiace sa nevykonávajú procesné úkony.

"Fico dnes musí natáčať videá z bezpečia Karibiku, lebo nemá istotu, že ho niekto na základe nejakej výpovede nezavrie na štyri roky do väzby bez toho, aby sa niečo ďalej vyšetrovalo," poznamenal ironicky.

Podľa Harabina je nevyhnuté požadovať od ministerstiev spravodlivosti a vnútra zverejnenie kamerových záznamov z väznice pred aj po prvom i druhom incidente generála Lučanského. Ďalej je potrebné pýtať sa, prečo neboli vykonávané žiadne procesnú úkony a prečo bol bývalý policajný prezident umiestnený v preplnenej väznici v Prešove, keď iné väznice majú voľné kapacity.

Harabin poukázal aj na to, že prezidenta Zuzana Čaputová si v novoročnom prejave nespomenula na zosnulého generála Lučanského. "Aký je rozdiel medzi zavraždeným Kuciakom a smrťou Lučanského? Kuciaka spomínala pani Čaputová viackrát. Na rozdiel od Čaputovej a Kuciaka Lučanský robil pre slovenskú vlasť a chránil aj pani Čaputovú. Odkazujem jej, že karma je zdarma," uzavrel.