Hádky kvôli prerozdeľovaniu vakcín (Klaus Hillenbrand)
05 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Klausa Hillenbranda (taz.de)


Bolo správne, že veľká časť vakcíny bola objednaná centrálne Európskou úniou. Je to jediný spôsob ako zabezpečiť jej spravodlivé prerozdelenie.


Ak existuje len veľmi obmedzené množstvo látky, o ktorú má záujem celý svet, vedie to k jej nedostatku. Je to tak aj v prípade očkovacej látky proti COVID-19, ktorá môže zachrániť milióny životov na celom svete, ale v súčasnosti jej nie je dosť na okamžité zaočkovanie miliónov ľudí v Nemecku.


Takýto nedostatok automaticky vedie k hľadaniu vinníka, pripomína v komentári Klaus Hillenbrand. Vzhľadom na to, že väčšina objednávok vakcíny sa urobila cez Európsku úniu, prirodzený záver je taký, že za nedostatok očkovacej látky v Nemecku musí byť zodpovedný aj Brusel. Ale takáto logika nie je správna a navyše je aj veľmi nebezpečná.


V skutočnosti, keď sa objednávky robili na jeseň, nikto nemohol vedieť, ktorá vakcína bude schválená ako prvá. Európska únia teda postupovala prezieravo, keď si vakcínu objednala vopred u rôznych výrobcov.  Je zaujímavé, že na jeseň sa neozval ani jeden zo súčasných kritikov. Teraz chytrácky tvrdia, že sa dalo predvídať víťazstvo práve Biontechu v tomto súboji. Ale ako sa hovorí, po funuse je každý múdry.


Po druhé, bolo správnym rozhodnutím, že veľká časť vakcíny sa objednala centrálne Európskou komisiou. Ak sú zdroje obmedzené, národy začnú o ne bojovať, či ide o vodu, suroviny alebo medicínske produkty. Viedli sa kvôli tomu aj vojny. Obyvatelia chudobnejších krajín, ako sú napríklad Peru či Čile, sa, žiaľ, ešte dlho, dlho načakajú, kým sa k ním vakcína dostane, poznamenáva Klaus Hillenbrand.


Nepotrebujeme koronový šovinizmus


Len si predstavte, aké národné emócie by prepukli vo Varšave, keby bohatšie Nemecko kúpilo vakcínu a doslova by ju vyfúklo spod nosa chudobnejšiemu Poľsku. Treba mať na pamäti, aké následky by pre spoločenstvo 27 štátov mohol mať boj o vakcínu. Európa je už aj tak je dosť poznačená úzkoprsým nacionalizmom, takže koronový šovinizmus skutočne nepotrebujeme, dodáva Klaus Hillenbrand.


Po tretie, Nemci sú tí poslední, ktorí by si mohli sťažovať na nákup vakcíny Európskou úniou. Ako dobre vieme, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová je Nemka. Navyše v čase nákupu Rade EÚ predsedalo práve Nemecko a Jens Spahn, rovnako Nemec, bol predsedom Rady EÚ pre zdravotníctvo.  Takže ak je to tak, že Európa kúpila príliš málo jednej vakcíny a príliš veľa tej druhej, potom sú to v prvom rade Nemci, ktorí sú za to spoluzodpovední, uzatvára svoj komentár Klaus Hillenbrand na nemeckom portáli taz.de.