Europoslanec Radačovský prevzal právne zastupovanie manželky generála Milana Lučanského
05 | 01 | 2021 I sefredaktor
Bývalý sudca a v súčasnosti poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Radačovský  oznámil, že prevzal plnú moc na zastupovanie manželky Lučanského v trestom konaní. Deklaroval, že vec nebude riešiť politicky. požiadal ministerku, aby sa mohol tiež stať členom komisie vyšetrovacej komisie zriadenej na vyšetrenie okolností úmrtia policajného exprezidenta. Informovala TASR.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zverejnilo v pondelok večer dokumenty súvisiace so zranením zosnulého bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, aj s incidentom z dňa, keď sa pokúsil o samovraždu.

Zverejnenie dokumentov avizovala šéfka rezort Mária Kolíková (Za ľudí). "Po posúdení a potrebnej anonymizácii sprístupňujeme materiály z prvej udalosti z 9. decembra 2020, ako aj z mimoriadnej udalosti z 29. decembra 2020. A rovnako zverejňujeme prehľad najčastejších otázok a odpovedí, ktoré sme v nadväznosti na uvedenú udalosť zaznamenali," uviedlo ministerstvo.

Vzhľadom na charakter údajov a ochranu osobných údajov bolo potrebné právne posúdiť rozsah, ktorý možno zverejniť a materiály v nevyhnutnej miere anonymizovať. Ministerka uviedla, že kamerové zábery nemôžu zverejniť, pretože by sa tým marilo trestné konanie.

Ministerstvo zverejnilo návrh na prijatie bezpečnostných opatrení v súvislosti s umiestnením Lučanského v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVV a ÚVTOS) Prešov, tiež úradný záznam o vzniku udalosti v ÚVV a ÚVTOS Prešov z 10. decembra 2020. Rovnako záznam kontrolnej komisie rezortu spravodlivosti o vykonaní kontroly nad výkonom väzby v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Trenčín a odpoveď nemocnice pre Okresnú prokuratúru Prešov.
Zverejnili aj žiadosť obvineného o umožnenie používať telefón adresovanú orgánom činným v trestnom konaní a odpoveď. Zverejnený je aj úradný záznam o vzniku udalosti v ÚVV a ÚVTOS Prešov z 29. decembra 2020, štatút vyšetrovacej komisie, ako aj zoznam jej členov.