Blaha: Kolíkovej tlačovka o Lučanskom bola čistý hyenizmus
05 | 01 | 2021 I editor01hd
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha označil tlačovku ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej o prípade generála Lučanského za absolútny politický suterén a hyenizmus. Vyzval ju, aby okamžite odstúpila. 

Pripomenul tragédiu, keď pri obci Hejce spadlo vojenské lietadlo. Minister obrany vtedy okamžite odstúpil. Nie preto, že by zakrúcal skrutky v lietadle, ktoré padlo, ale preto, lebo mal česť a politickú zodpovednosť. No ministerka Kolíková sa drží svojej stoličky, ako keby ju k nej prilepili, čo poslanec považuje za nulovú politickú kultúru.

"Najviac mrazilo z toho, ako Kolíková kopala do Milana Lučanského a jeho rodiny. V jednej vete povedala, že sa k prípadu z úcty k rodine nebude vyjadrovať a vraj to nechce na rozdiel od iných politizovať - a potom vyblafne, že Milan Lučanský si vyhodnotil dôkaznú situáciu a nechcel prísť o majetok, a preto spáchal samovraždu. Čistý hyenizmus," vyhlásil Blaha.

Kolíková je podľa Blahu predĺženou rukou Andreja Kisku v rezorte spravodlivosti a tvári sa, že o nej nie sú pochybnosti. Ministerku označil za nominantku Veroniky Remišovej, čo škrtala tvár Milanovi Lučenskému. "A to ona má byť tým nestranným garantom nezávislého vyšetrovania? Ona si z ľudí robí srandu?" pýta sa.

Ľuboša Blahu rozčúlil spôsob, akým sa ministerka Kolíková vyjadrovala o zosnulom generálovi. "Hovorí o prvej politickej obeti od 50. rokov. Hovorí o rodine, ktorej zobrali otca. Hovorí o hrdinovi, čo dal do basy Černáka a Kočnera. Hovorí o tragicky zosnulom človeku! A ona to robí v modrej vetrovke? Ako nejaký futbalový fanúšik z Paríža? Bez slova vďaky generálovi? Bez akejkoľvek piety? Že ju hanba nefackuje," vyhlásil.


Podľa Blahu Kolíková vlastne povedala,  že špeciálna komisia, ktorú vytvorila, nemá žiadne právomoci, nemôže nič vyšetrovať a jej členom nemôže ukázať nič podstatné.


"Sama si do komisie nanominovala obľúbených novinárov z provládnych Aktualít a nejaké kamošky a kamošov. Okrem troch opozičných poslancov sú tam samí jej ľudia. Toto je výsmech ľuďom. Šokované Slovensko kladie legitímne otázky a ona to chce takto lacno odbiť," konštatuje.


Smer sa podľa poslanca bude usilovať získať maximum informácií aj prostredníctvom špeciálnej komisie, ale ak toto má byť spravodlivosť pre Milana Lučanského, tak na to môže verejnosť rovno zabudnúť. "Musíme využiť všetky príležitosti, ale povedzme si na rovinu - tu sa v priamom prenose zametajú stopy pod koberec" myslí si Blaha.