Blaha: Chýbajúce kamerové záznamy pochovali Kolíkovej verziu o Lučanského smrti
05 | 01 | 2021 I editor01hd

Keby urobil štát toľko chýb v kauze Kuciak ako v prípade generála Lučanského, novinári by vrieskali od rána do večera, uvádza v najnovšom statuse poslanec Smeru Ľuboš Blaha.


Opozičný politik navrhuje urobiť si test Kuciakom. „Predstavte si, že by v deň vraždy Jána Kuciaka štát z nejakého legitímneho dôvodu monitoroval jeho dom. Ale potom by sa zistilo, že jedna hodina z videozáznamu chýba. Zhodou okolností v ten osudný deň, keď došlo k zločinu. Myslíte si, že by novinárom stačila storka, že to je náhodička?  Cela bola monitorovaná kamerou, no jedna hodina v zázname chýba. Za túto hodinu sa mohlo stať všetko podstatné. Kolíkovej propagandistická verzia o samovylupovaní oka týmto kompletne padá,“ píše Blaha.


Poslanec sa pýta, či si ľudia vedia predstaviť, že by takéto niečo nastalo v Kuciakovom prípade. „A že by boli médiá ticho? Pri Kuciakovi by liberálni novinári vrieskali od rána do večera,“ tvrdí.


Medzi hnutiami All for Jan a All for Milan vidí dramatický rozdiel, v tom sa zhoduje s liberálnymi médiami. Na rozdiel od nich tvrdí, že hnutie All for Milan je autentickejšie a spravodlivejšie. V prvom prípade so smrťou novinára nemal štát nič spoločné. To iba liberálne médiá vytvorili šialené konšpirácie, na základe ktorých povalili vládu. V skutočnosti išlo o súkromnú vraždu. Smutný prípad, ale štát nebol priamo zodpovedný, argumentuje poslanec.


Ľudia vidia tú nezmyselnú krutosť samotky. Chcú konfrontovať sudkyňu Pamelu Zálesku a pýtať sa jej na jej surové rozhodnutie. Chcú konfrontovať dozorového prokurátora Petra Kysela a pýtať sa ho na tú iracionálnu krutosť - prečo dcérka nemohla poslať otcovi obrázok, prečo, preboha?!“ upozorňuje.


Podľa neho ľudia vidia aj to, ako sa štát správal k Danielovi Lipšicovi, ktorý zabil človeka. On nešiel na samotku, jeho neprenasledovali. Hoci sám žiadal pre prípady smrti na priechode pre chodcov basu natvrdo.


Môžu sa ľuďom vysmievať, môžu ich podceňovať, môžu ich nenávidieť. Ale nemôžu ich zastaviť. Milan Lučanský sa stal symbolom,“  uzavrel.