Ako na spokojný vzťah? Pestujte si s partnerom emočnú intimitu
05 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Zdravý vzťah je založený na vyrovnanom pomere medzi emočnou a fyzickou intimitou. Občas sa ale stane, že emočná intimita začne slabnúť, a následne majú partneri pocit, že sa citovo vzďaľujú. Ak nechcete dopustiť, aby podobný scenár zamával aj s vašim vzťahom, potom je dôležité, aby ste s partnerom vedome pestovali emočnú intimitu, píše portál Novinky.cz.


Mnoho ľudí sa sústredí na budovanie fyzickej intimity, avšak zabúda, že rovnako dôležitá je aj emočná intimita. "Pod slovom emočná intimita si môžeme predstaviť pocit, ktorý zažívame, keď je nám niekto blízky," hovorí Sofia Robirosaová, autorka knihy The Business of Marriage. Zároveň dodáva, že k emočnej intimite zvyčajne dochádza, keď vo vzťahu existuje pocit emočného bezpečia. Následne k partnerovi cítime hlbokú dôveru, ktorá je stavebným kameňom dlhodobej lásky.

Podľa Sofii Robirosaovej sa emočná intimita častokrát vytráca s časom. "Mnoho párov zažíva na začiatku vzťahu silnú fyzickú intimitu, akonáhle ale príde prvý problém, nezvládnu ho. To je dané tým, že nemajú dostatočne rozvinutú emočnú intimitu," tvrdí Robirosaová.

Cítite, že vám tiež chýba emočná intimita? Podľa Sofii Robirosaovej existuje päť spôsobov, ako ju opäť do vzťahu navrátiť.

Stráca váš partner chuť na sex? Poznáme možné dôvody
Všimla ste si, že v posledných týždňoch či mesiacoch nejaví váš partner záujem o sex? Existujú totiž dôvody, ktoré môžu vysvetliť, prečo v posledných týždňoch slúži vaša posteľ výhradne k spánku, píše portál... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


1. Vyjadrujte vďačnosť a uznanie

Čím dlhšie ste vo vzťahu, tým ľahšie je prehliadať pekné veci, ktoré pre vás partner robí. Napriek tomu sa snažte tieto malé činy vnímať a náležite ich oceniť. "Aby emocionálna intimita existovala, je potrebné milovanému človeku vyjadrovať vďačnosť a uznanie. Týmto krokom sa vzájomne uistíte v tom, prečo spolu vlastne ste," tvrdí Sofia Robirosaová pre portál Bustle.

Poďakujte partnerovi za rannú kávu do postele, pochváľte ho za vyvenčenie psa alebo vynesenie odpadkov. Je jednoduché povedať "ďakujem" za veľké veci, ale častokrát je najdôležitejšie vysloviť slová vďaky za drobnosti, ktoré každý deň posilňujú vzťah a zlepšujú jeho kvalitu.

2. Zmeňte uhol pohľadu


Akonáhle človek rieši pálčivý problém, má tendenciu si stáť za svojim názorom hlava nehlava. A to aj v momente, keď cítite, že partnerove stanovisko je oprávnené. "Ostrejšia konverzácia nie je hra, ktorú jeden z vás musí za každú cenu vyhrať," varuje Robirosaová.

Ak sa s partnerom hádate, pokúste sa na problém pozrieť z jeho perspektívy. Možno zistíte, že jeho postoj je logický. Zároveň sa snažte k hádkam pristupovať pokojne a bez zbytočných výčitiek, ktoré žiadnemu vzťahu ešte šťastie nepriniesli.

Tak, aby vás nikto nepočul, alebo: Užite si s partnerom tichý sex
Vianočné sviatky, ale aj iné druhy osláv sú časom, kedy sa pod jednou strechou stretáva nezvyčajne vysoký počet ľudí. Ak sa domnievate, že prítomnosť potomkov či vzdialených príbuzných naruší váš sexuálny život, potom sa nemusíte ničoho obávať,... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


3. Aký je štýl vašej komunikácie?

Obzvlášť v dlhodobom vzťahu máme tendenciu zmeniť štýl komunikácie a premeniť ho v zmes sarkazmu, kritiky a výsmechu. Podobné komunikačné správanie nielenže nevyrieši daný problém, ale navyše prispieva k oslabeniu emočnej intimity.

"Ak existuje nejaká žiarlivosť, potom ju neriešte nevľúdnym štýlom komunikácii, ale sa o nej otvorene porozprávajte," hovorí odborníčka. Zároveň sa snažte pokojne komunikovať aj pri klasických problémoch.

4. Užívajte si spoločný čas


Práca, starostlivosť o rodinu a domácnosť. V živote dospelého človeka nezostáva príliš času na voľnočasové aktivity. Napriek tomu je dôležité, aby ste so svojím partnerom zažívali chvíľku nerušeného pokoja. "Spontánne sa vrhnite do aktivity, o ktoré váš partner už dlhší čas hovorí," radí autorka knihy.

Čo takto vyraziť vo dvojici na korčule? Alebo si zahrať novú stolovú hru? Je jedno, akú formu aktivity zvolíte, podstatné je len to, že budete spolu. Sofia Robirosaová dodáva, že môže ísť aj o menej zábavou činnosť, ako je vypratanie pivnice alebo starostlivosti o záhradu. Aj spoločné chvíle pri pracovaní sa počítajú.

Ako sa vysporiadať s toxickými členmi rodiny?
Keď sa povie toxický vzťah, je pravdepodobné, že nepôjde o nič pozitívne. Toxické môžu byť nielen vzťahy milostné, ale aj tie rodinné, píše portál Novinky.cz. Ako rozpoznať toxického člena rodiny, a ako sa s jeho správaním... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


5. Budte otvorení

Vo vzťahu existuje nespočetné množstvo tém, o ktorých sa s partnerom nechceme baviť, prípadne sa diskusie bojíme. Napriek tomu by ste mali vedieť, že práve otvorenosť podporuje emočnú intimitu a dokáže so vzťahom hotové zázraky.

"Aj keď sa obávate, že otvorený rozhovor zamáva s partnerovými citmi, vedzte, že ak je váš vzťah naozaj silný, tak to ustojí," tvrdí odborníčka. Nebojte sa teda otvoriť témy, ako sú vaše sexuálne fantázie alebo problémy duševného zdravia. Nielenže to pomôže vám, ale predovšetkým to vo výsledku posilní emočnú intimitu.

Ako si vyčistiť posteľ: Ak by ste ju nečistili rok, bola by o kilo ťažšia. Za to môže odumretá koža a domáce zvieratká
Ako často by ste mali prať plachty, vankúše, periny a matrace? A kedy je čas ich vyhodiť? Odborníci pre The Guardian vysvetľujú, ako udržiavať posteľ čistú. Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Diana Zaťková