Úrady limitovali počet ľudí na pohrebe generála Lučanského na šesť
04 | 01 | 2021 I sefredaktor
Úrad verejného zdravotníctva SR obmedzil počet osôb, ktoré, sa môžu zúčastniť na na smútočnom obrade v exteriéri na šesť osob, čím prakticky zamedzil ľuďom zúčastniť sa na pohrebe tragicky zosnulého generála Milana Lučanského.Hygienici spresnili, že do počtu šiestich osôb sa pri obrade pohrebu, krstu či sobášneho obradu nezapočítavajú osoby, pre ktoré je táto účasť výkonom povolania. Ide napríklad o osoby vykonávajúce obrad, prenos truhly, pochovávanie a podobne. Z toho vyplýva, že hrobárov prítomných na pohrebe policajného exprezidenta nebudú stíhať.

"V prípade nevyhnutnej potreby presiahnuť počet šesť osôb je nutné splniť podmienku, že v dobe začiatku výkonu obradu budú mať všetci účastníci negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 12 hodín, a zároveň musí byť obrad ohlásený na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva, a to najneskôr 48 hodín pred jeho začiatkom, s presným určením času a miesta jeho konania," dodal ÚVZ SR.

Skupina  AllForMilan -Všetci za Milanauviedla na facebookovom profile, že deň pred pohrebom generála od štvrtka je Štrba, kde sa smútočný obrad má konať, "hermeticky uzavretá." Pohrebu sa tak zúčastní len Lučanského manželka, dvaja synovia (neveste - Kanaďanke nepovolili účasť), 13-ročná dcéra, mama a sestra so synom.

Rodina žiadala o výnimku pre 20 osôb, hygienik ju však údajne neschválil. "Hlavne, že povolil účasť pozitívnym poslancov v parlamente," uvádza sa v statuse.

V Štrbe sa údajne objavili na bránach, dverách a oknách čierne šatky, šále a vraj aj teplákové bundy. Status vyzýva, aby ľudia v piatok, v deň pohrebu generála, utvorili okolo Štrby živú reťaz. "Nech sa táto fašistická junta bojí," uzatvára status na FB skupiny AllForMilan -Všetci za Milana, ktorá má aktuálne vyše 30 tisíc členov.