Najmocnejšie ženy sveta za rok 2020 podľa časopisu Forbes
04 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Ako každý rok aj teraz vybral časopis Forbes desať najmocnejších žien sveta za rok 2020. Na prvej pozícii sa nič nezmenilo, v poslednom aktualizovanom zozname sa ale celkom vysoko objavilo aj nové meno, informuje časopis Stern.


Nemecká kancelárka Angela Merkelová (66) obsadila už šiestykrát za sebou prvé miesto v rebríčku najmocnejších žien sveta časopisu Forbes. Zohľadňuje sa nielen pozícia hodnotených, ale aj to, aký silný bol ich vplyv na spoločnosť. Na druhom mieste je šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová (64), ktorá mala v pandemickom roku neľahkú úlohu udržať finančnú stabilitu Menovej únie a pomôcť krízou sužovaným krajinám.


Nováčikom v top skupine je Kamala Harrisová (56), ktorá bola v novembri 2020 zvolená za prvú viceprezidentku USA. Je prvou afro- a ázijsko-americkou ženou, ktorá zastáva tento post. Jej raketový vzostup v americkej politike ju tento rok vyniesol na tretiu priečku v rebríčku. Štvrtá je Ursula von der Leyenová (62).


Medzi top najvplyvnejšími ženami sveta za rok 2020 nie sú len političky, ale aj filantropka a podnikateľka Melinda Gatesová (56), ktorá obsadila piate miesto, nasleduje výkonná riaditeľka General Motors Mary Barraová (58) na šiestej pozícii. Siedma je politička Nancy Pelosiová (80) a na ôsmej priečke sa umiestnila predsedníčka Dozornej rady španielskej Bank Santander Ana Patricia Botínová (60), uzatvára časopis Stern.