Mainstream si nevie poradiť s Lučanským (komentár)
04 | 01 | 2021 I Petra Demková

Kým mainstream o téme Lučanský zaryto mlčí, alternatívne weby prekypujú informáciami. Mnoho ľudí vidí na sociálnych sieťach záplavu správ. Potom zapnú televíziu či otvoria mainstreamové médium a tam nájdu informačnú dieru.


Kým na alternatívnych spravodajských weboch to doslova kypí prípadom Lučanský, mainstream o ňom zaryto mlčí. Kompletne uvoľnili priestor alternatíve. V tom istom čase sa z noci na ráno zo zosnulého generála stal národný hrdina. Mainstream prudko stráca kredit, pretože väčšina ľudí je dnes na sociálnych sieťach a tí, ktorí nie sú, majú rodinných príslušníkov, ktorí denne čítajú informácie z rôznych zdrojov. Potom zapnú televíziu či otvoria mainstreamové online médium a nájdu obrovské prázdno, informačnú dieru.

Čo si o novinároch majú pomyslieť? Uvedomujú si novinári a majitelia médií, že práve takýto prístup je zdrojom takzvaných konšpirácií?  Sami vytvárajú dojem, že médiá hlavného prúdu sú vlastnené záujmovými skupinami, ktoré cenzurujú a dovolia vypustiť len to, čo vyhovuje mocným.

V prípade Jána Kuciaka alebo Róberta Remiáša mainstream dokola informoval verejnosť, polemizoval o všetkých verziách a uvádzal aj tie najmenej podstatné fakty. Poznáme Remiášovú matku, mediálny záujem ju dokonca vyniesol do parlamentu. Poznáme rodičov aj súrodencov Jána aj Martiny. Avšak informovanie a diskusie o prípade generála Lučanského poniektorí označujú za priživovanie sa na smrti, manipuláciu, nechutné citové vydieranie.

Nervozitu z Lučanského je cítiť na míle. Novinári z Denníka N či Aktualít sú teraz pohoršení. O smrti človeka sa predsa nepíše. A hlavne sa o ničom nepolemizuje. Ak náhodou novinári prehovoria, vysvetľujú nám, prečo je oficiálna verzia pravdivá.

Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy sa nechal počuť, že iniciatíva Všetci za Milana znevažuje pamiatku mŕtveho generála už len tým, že cynicky a sarkasticky zneužíva a imituje iniciatívu #AllForJan. "Porovnávať smrť Milana Lučanského s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nie je správne, pretože ide len o manipuláciu s emóciou nahnevaných a frustrovaných ľudí, ktorí tým vyjadrujú nesúhlas s krokmi vlády Igora Matoviča a o cynické relativizovanie vraždy mladého novinára, ktorý chcel svojou prácou dosiahnuť, aby sme žili v spravodlivom štáte, ktorý chráni poctivých ľudí a bojuje proti mafii. Milan Lučanský si nezaslúži, aby bolo jeho meno zneužívané na takéto účely,“ domnieva sa Bárdy.

Verejnosť má v otázke emócií evidentne jasno, čo dokazuje obrovský spontánny a neorganizovaný poryv v celej spoločnosti. Napriek tomu nám Bárdy oznamuje, že smrť jedného je hrozná, kým smrť iného je menej závažná. Jeden mŕtvy si podľa šéfa Aktualít pozornosť zaslúži a druhý nie.

Marek Vagovič, ďalšia tvár Aktualít, zase v článku „Lučanský nie je Kuciak“ napísal: „Viniť z tejto tragédie kohokoľvek iného (ako Lučanského, pozn. red.) je perfídna hra s emóciami, ktorou Fico (Pellegrini) opakovane prispieva k šíreniu nenávisti v spoločnosti. Samovražda bývalého šéfa polície je udalosť, ktorá si zaslúži zvýšenú pozornosť štátnych orgánov. Ale bez hystérie, konšpirácií a kriku skrachovancov, ktorým Lučanského smrť paradoxne vdýchla život.“

Jakub Goda z Denníka N to už nevydržal a pripustil: „Čo sa dá objektívne povedať, je to, že s témou Lučanský vybuchol internet. A subjektívne si dovolím povedať, že je to ten level, ktorý neumožní napr. ministrovi vnútra napísať posledný status ku generálovi Lučanskému, ako sa o to už pokúsil. 8/10 najvirálnejších postov na FB za posledné dni, ktoré mi ukazuje Crowdtangle, sú o generálovi Lučanskom. Podobne to vychádza z najvirálnejšími webovými článkami za posledné tri dni podľa Newswhip - 8/10 o Lučanskom."

Goda pokračuje, že téma výrazne dominuje aj na spravodajských alebo akože spravodajských weboch. "Na Hlavných správach 8/9 najčítanejších článkov za posledné tri dni je o Lučanskom. Ale aj na SME alebo N-ku články, ktoré zatiaľ k téme napísali, dominujú rebríčkom čítanosti,“ dodáva.

Nie je to však všetko. Redaktor Goda, akoby zabudol, čo robil Denník N celé mesiace po smrti J. Kuciaka a M. Kušnírovej, tvrdí: „Nerobím si ilúzie, veľká časť zúčastnených kope do témy čisto politicko-tribalisticky. Toto nie je téma, ktorá sama od seba pôjde do stratena, kde si môžete povedať, nerýpme sa v tom alebo nechajme to vyhniť alebo toto je posledný status ku generálovi Lučanskému. Toto len tak ľahko nespľasne.“ Autor týchto slov azda ani nechcel tak otvorene pomenovať zvyčajnú taktiku mainstreamu.

Nemožno sa preto čudovať, že mainstream aj v prípade smrti generála Lučanského zvolil taktiku tichého vyhnívania.