Hrubé zlyhanie zodpovedných – nedostatok vakcín v Nemecku
04 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Kvôli nedostatku vakcín je očkovanie v Nemecku pomalé. Čoraz hlasnejšie zaznieva kritika na adresu nemeckej spolkovej vlády a EÚ. Výskumná pracovníčka Nemeckej akadémie vied Leopoldina Frauke Zippová hovorí o zlyhaní stratégie objednávania očkovacej látky proti COVIDu-19, píše nemecký časopis Der Spiegel.

Vzhľadom na pomalý začiatok očkovania proti koronavírusu sa stupňujú kritické hlasy proti nemeckej spolkovej vláde a Európskej únii. Šéf spoločnosti Biontech Uğur Şahin v rozhovore pre časopis Der Spiegel ostro kritizoval európsku stratégiu objednávania vakcíny. „Predpokladalo sa, že prídu ešte ďalšie firmy s očkovacími látkami. Zdá sa, že prevládol dojem, že dostaneme dosť vakcín, a nebude to také zlé, a že to máme pod kontrolou,“ – povedal Şahin.

Neurologička Frauke Zippová z Nemeckej akadémie vied Leopoldina to v rozhovore pre denník Die Welt nazvala hrubým zlyhaním zodpovedných. Pýta sa, prečo sa ešte v lete neobjednalo viac vakcín. Teraz by sa každým dňom mohlo zachrániť oveľa viac životov. Namiesto toho sa teraz často hovorí o potrebnej trpezlivosti, dodáva Zippová.

Ako ďalej uvádza Der Spiegel, opozícia v Spolkovom sneme sa tiež pripojila ku kritike zaobstarávania vakcín. Generálny tajomník FDP Volker Wissing rovnako pre denník Die Welt povedal: „Na príklade Izraelu a ďalších krajín vidíme, že je možné očkovať oveľa rýchlejšie. Spolková vláda musí veľmi dobre vysvetliť, prečo to v Nemecku ide tak pomaly.“

Kordula Schulzová-Ascheová z frakcie zeleného v Spolkovom sneme vyhlásila, že z dnešného pohľadu sa malo v lete ísť aj do rizika a z vyše stovky rôznych vývojárov vakcín niektorých vybrať a očkovaciu látku od nich objednať. Vakcína spoločnosti Biontech bola v tom čase ešte v testovacej fáze.

Podobne to vidí aj šéf ľavičiarov Bernd Riexinger.  Nemecká spolková vláda by preto mala podľa neho urýchlene udeliť licencie na dodatočnú výrobu očkovacej látky Biontech/Pfizer. Je to priamo v rukách nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna (CDU). Nová mutácia vírusu jasne ukazuje, že úspešná očkovacia stratégia je aj závodom s časom.

Vsadilo sa na nesprávnych výrobcov

Problémy pri obstarávaní vakcín, ktoré v súčasnosti pociťujú v Nemecku, súvisia aj s nákupnou politikou Európskej únie.  Časopis Der Spiegel nedávno informoval o tom, že Európska únia vsadila na nesprávnym výrobcov, napríklad na francúzsku firmu Sanofi a britsko-švédskeho producenta AstraZeneca. Obe spoločnosti museli výrazne odložiť schválenie očkovacej látky.

Paradoxom je pritom skutočnosť, že aj ďalšie v súčasnosti už schválené vakcíny by boli dostupné v dostatočnej miere. Šéf spoločnosti Moderna  Stéphane Bancel pre časopis Der Spiegel zdôraznil, že napríklad jeho firma by mohla poskytnúť oveľa väčšie množstvo vakcíny.