Británia: Súd rozhodol nevydať Assangea do USA
04 | 01 | 2021 I sefredaktor
Súd v Londýne zamietol žiadosť USA o vydanie zakladateľa webovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea do USA.  Ako dôvod uviedol obavu o Assangeove duševné zdravie, ktoré by extradícia mohla podlomiť,  informoval TASR.

 Sudkyňa Vanessa Baratserová uviedla, že Assange by v prípade vydania do USA mohol spáchať samovraždu. Americká vláda už avizovala, že proti rozhodnutiu podá odvolanie.


Americké úrady obviňujú Assangea zo sprisahania, nelegálneho preniknutia do vládnych počítačov a porušenia zákona o špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov. Na webovej stránke WikiLeaks sa tieto materiály objavili v rokoch 2010-2011. V prípade uznania za vinného v USA by zakladateľovi WikiLeaks hrozilo až 175 rokov za mrežami.


O jeho vydaní v pondelok rozhodoval ústredný trestný súd Anglicka a Walesu (známy ako Old Bailey) so sídlom v Londýne.
Assangeov tím obhajcov argumentuje, že ich klient konal ako novinár a vzťahuje sa naňho prvý dodatok americkej ústavy. Ten mu zaručuje ochranu za zverejnenie uniknutých dokumentov, ktoré odhalili zločiny americkej armády v Iraku a Afganistane. Obhajcovia tiež uviedli, že Assange trpí psychickými problémami, ktoré by sa vo väzenských podmienkach v USA mohli zhoršiť.