Blaha: keď tragicky zomrel novinár, médiá nepísali o ničom inom. Keď zomrie tragicky Lučanský, z médií počuť len ohlušujúce ticho
04 | 01 | 2021 I sefredaktor
"Spomínate si, čo rozpútali médiá, keď tragicky zomrel Ján Kuciak? Médiá celé mesiace nepísali o ničom inom. No keď tragicky zomrie Milan Lučanský, z médií počujete len ohlušujúce - ticho," píše na FB opozičný poslanec Ľuboš Blaha.

Keď zomrel Ján Kuciak, okamžite ste v titulkoch hlavných denníkov čítali tie najdivokejšie konšpirácie o talianskej mafii. Bez akýchkoľvek dôkazov liberálni novinári ukazovali prstom na nejakého provinčného gangstríka Vadalu, ktorý - nech napáchal čokoľvek - o žiadnom Kuciakovi v živote ani nepočul. Boli to všetko len účelové lži," konštatuje podpredseda SMER-SD.

"A dnes tí istí liberálni novinári vyčítajú ľuďom, že čo si to dovoľujú, pýtať sa na to, ako zomrel Milan Lučanský! Pýtam sa - nezaslúžil by si Milan Lučanský ten istý prístup ako Ján Kuciak? Toľko isto ohľaduplnosti? Toľko isto súcitu? Toľko isto mediálnej pozornosti?" píše Blaha.

"Keď čítam od manželky pána Lučanského, ako trpí jeho rodina, pýtam sa, prečo si to médiá hlavného prúdu nevšímajú? Matovič s pani Kušnírovou, matkou jednej z obetí, pozýval opozičných lídrov na spoločné stretnutia - spomínate? Matovič vtedy robil z ľudskej tragédie politickú šou. A vtedy tam boli všetky kamery. Bez výnimky. Dnes je Matovič ticho a po tragickej smrti, na ktorej nesie vinu celá jeho vláda, vypisuje statusy, že vraj máme za tým všetkým urobiť "bodku". Toto by chcel premiér - ututlať to, zamiesť pod koberec, vyhniť. Žiadne bodky nebudú, pán Matovič. Za zlo, čo páchate, budete pykať," pritvrdzuje opozičný poslanec.

"Ľudia sa pýtajú, prečo štát na čele s Matovičom poslal do kompletnej väzobnej izolácie človeka iba preto, že ho účelovo obvinili traja priznaní gauneri. Nalejme si čistého vína - odopretie ľudského kontaktu človeku, ktorý nie je z ničoho usvedčený - je bohapusté trýznenie. Je to mučenie. Surové a neľudské mučenie," konštatuje Blaha.

Lučanského manželka Martina píše, že mu nedoručili ani len obrázok, čo mu nakreslila jeho dcérka... Pretože keby si Milan Lučanský pozrel obrázok svojej dcérky, asi by to kompletne zruinovalo celý prípad... Rozumie niekto toľkej surovosti? Toľkej samoúčelnej krutosti?" zdôrazňuje politik.

Aký je preboha dôvod, aby ste takto izolovali čestného a váženého človeka len na základe hlúpych politických obvinení? To takto funguje Matovičova spravodlivosť? Umučiť človeka na samotke iba preto, lebo si naňho niekto niečo vymyslí?" prízvukuje Blaha.

"Mimochodom, jedného z gaunerov, ktorý zapríčinili Lučanského smrť svojimi klamstvami, sprevádzal pri výpovedi jeho advokát Daniel Lipšic. Ten istý advokát, ktorý tvoril kedysi spoločnú stranu OĽANO-NOVA so súčasným premiérom Matovičom. A dnes chce byť špeciálnym prokurátorom. To sa akože fakt ideme tváriť, že v tomto prípade nie je politika?" pýta sa poslanec. "Lipšic bol navyše pri výsluchu Milana Lučanského a o tomto výsluchu sa hovorí všeličo... A keď po samovylupovaní oka v prešovskej väzbe úplne nezmyselne prevážali zraneného Lučanského do ďalekého Ružomberku, tak išli priamo na kliniku, ktorú vedie doktor Sičák, bývalý kandidát Lipšicovej strany. Všade sa to hemží Lipšicom a jeho ľuďmi. Podozrivé. Príliš podozrivé," dvíha prst Blaha.

"Mimochodom, najväčší vládny propagandista - okrem viacnásobného vraha Mikuláša Černáka - je v tomto prípade Denník N, ktorý už v minulosti vynášal informácie z trestných spisov, v ktorých sa takisto angažoval Daniel Lipšic. A dnes ten istý Denník N vynáša informácie z prípadu, kde sa zase angažuje Daniel Lipšic. Čudujete sa niekto ľuďom, že kladú otázky?" pýta sa opozičný politik.

"Lipšic je Matovičove politické siamské dvojča. A bol to Matovič, kto tesne pred Lučanského zatknutím vypisoval statusy, z ktorých vyplýva, že bol do zatknutia zapojený. A po zatknutí podhadzoval Lučanského hysterickej mase svojich oddaných "svedkov", ako kedysi inkvizítori na základe výpovedí "kajúcnikov" predhadzovali davu bosorky... Vraj - "užívajte"! Tak napísal premiér," pripomína Blaha.

"Tak čo, pán premiér? Užívate si? Užívate si, že Milanovi Lučanskému znemožnili vidieť ešte aj obrázok od svojej dcérky? Že mu znemožnili rozlúčiť sa s rodinou? Že ho zmučili a uštvali? Že ste spoluzodpovedný za jeho tragickú smrť?" pýta sa podpredseda opozičného SMER-SD.

"V prípade sa pohybuje príliš veľakrát meno Lipšic. A príliš veľakrát meno Matovič. Do toho prskanie Naďa, surovosť Mikulca, bezradnosť Kolíkovej a bezcitnosť Remišovej... To sa fakt chce niekto tváriť, že tento prípad nie je politický? Že s tým vláda nič nemá? Otázky o politickom pozadí Lučanského smrti vystávajú úplne sami. Keby išlo o Jána Kuciaka, tak by sa liberálne médiá predbiehali v tom, kto o tom skôr napíše. Ale dnes sú záhadne ticho. Ani slovko o tom, že na Slovensku máme prvú politickú obeť od 50.rokov. Zomrel človek. Manžel. Otec. Dobrák. Hrdina. A zomrel kvôli politike. Nie je nič surovejšie ako to mlčanie médií hlavného prúdu. A tie cynické odkazy vládnych predstaviteľov ubolenej rodine. Spomeňte si na bolesť, ktorú prežívali Kuciakovci. A skúste si predstaviť, akú bolesť prežívajú Lučanskí. Nezaslúžia si dvojaké metre. Zaslúžia si odpovede. Spravodlivosť pre všetkých!" uzatvára na FB Ľuboš Blaha.