Trump obviňuje CDC z nafukovania čísel, keď USA prekonali 20 miliónov prípadov Covidu
03 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Donald Trump sa obul do Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a tvrdí, že zdravotnícka agentúra prehnala pandémiu v USA pomocou širokej definície toho, čo predstavuje prípad alebo smrť na Covid-19, informuje portál RT.




„Počet prípadov a úmrtí na čínsky vírus je v Spojených štátoch značne prehnaný kvôli absurdnej metóde stanovenia CDC v porovnaní s inými krajinami, z ktorých mnohé hlásia prípady zámerne veľmi nepresne a nízko. Ak máte pochybnosti, nazvite to Covid. Fake News!” Tweetoval Trump v nedeľu.

Trump reagoval v čase, keď USA prekonali 20 miliónov prípadov Covid-19 a s tým súvisiacich 350 000 úmrtí od začiatku zdravotnej krízy.

Americký prezident sa nemýli, ak poukazuje na to, že iné krajiny počítajú prípady koronavírusu odlišne. Od apríla CDC začalo do svojich hodnotení zaraďovať „pravdepodobné“ prípady a úmrtia, aj keď niektoré štáty sa rozhodli tieto čísla neuvádzať. A "pravdepodobný" prípad alebo smrť znamená, že zdravotnícki pracovníci môžu označiť niekoho ako Covid-19 pozitívneho, aj keď nebol testovaný, pokiaľ symptómy spĺňajú "klinické kritériá" vírusu.

Čínsky vírus nie je čínsky, tvrdí Peking
03 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Deborah Birxová, členka pracovnej skupiny pre Covid-19 Bieleho domu, ktorá odstupuje zo svojho postu po odchode Trumpa z funkcie, v apríli uznala, že „v tejto krajine sme k úmrtnosti na Covid-19 zaujali veľmi liberálny prístup“. Poznamenala, že na rozdiel od iných národov „ak niekto zomrie s Covid-19, počítame to k úmrtiam na Covid-19“, aj keď nie je jasné, či bol vírus príčinou úmrtia.

Táto politika sa výrazne líši od toho, ako napríklad Čína zhromažďuje tabuľky s prípadmi koronavírusu. Čína nepočíta asymptomatických nosičov k počtu potvrdených prípadov, a preto je jej oficiálny počet prípadov oveľa nižší, ako by sa dalo očakávať.

Ako pandémia zmenila bohoslužby? Teraz si stihnete aj ošúpať zemiaky, smeje sa kňaz
Nečakanú revolúciu zažila vďaka pandémii aj profesia kňazov. Ľudia nemohli chodiť do kostolov, a tak sa zaviedli online prenosy. Jedným z progresívnych farárov je Jan Lukeš, ktorý sa nebál priniesť do tradične konzervatívnych chrámov modernú... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Timotej Dudka