Rozšíril koronavírus vo vláde cestovateľ do Spojeného kráľovstva Štefan Holý?
03 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Koronavírus na konci uplynulého roka vyradil z pracovného rytmu takmer polovicu vlády. Dnes je situácia s ministrami aj premiérom oveľa lepšia.


Ako Sibyla sa ukázala expremiérka Iveta Radičová, ktorá na začiatku decembra napísala výzvu hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, v ktorom ho žiadala, aby rozhodol o tvrdom lockdowne pre vládu a parlament. „Myslím, že by im pauza prospela. Ak nie im, nám určite,“ napísala Radičová. A jej želanie bolo vyslyšané, hoci nie tak, ako to možno sama s trochou humornej nadsázky myslela, pretože takmer polovica vlády trávila Vianoce v karanténe, informuje portál plus7dni.pluska.sk.
Najviac členov vlády sa nakazilo v polovici decembra

Ako prvý ohlásil koronavírus minister Ján Mičovský, no doslova vrece s touto chorobou sa roztrhlo v piatok 18. decembra, keď PCR testami neprešiel premiér Igor Matovič. Ešte v ten istý deň oznámili svoju pozitivitu na COVID-19 aj ministri Veronika Remišová, Jaroslav Naď, Eduard Heger a tiež vicepremiér Štefan Holý. V izolácii sa ocitol aj predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý má po havárii a operácii oslabený organizmus. Členovia vlády sú síce pravidelne testovaní, no viacerým ministrom vyšiel antigénový test negatívne. To, že v skutočnosti sú nosičmi vírusu, ukázal až spoľahlivejší PCR test. Falošný výsledok antigénového testu mohol spôsobiť, že si koronu medzi sebou rozniesli napríklad na rokovaní vlády.

Úrad vlády verejnosť uisťuje, že počas rokovaní sa veľmi striktne dodržiavajú všetky odporúčania. Profesor Pavol Jarčuška ale v denníku Nový Čas upozornil, že na rokovaní vlády určite nie sú dvojmetrové odstupy. „Oni majú fixné sedenie, no a vláda nezasadá 15 minút. Dvojmetrový odstup je dôležitý, no ten sa tam asi nedal dodržať. Plus občas sa určite niečoho napijú, dajú si kávu,“ upozornil infektológ a dodal, že ak sú hodiny v uzavretej miestnosti, stačí, aby si na pár minút zložili rúško či naklonili sa ku kolegovi a galiba je na svete. Navyše, viacerí ministri sa stretli aj na „straníckom obede“.

Koronavírus spôsobuje "zahmlenie mozgu", tvrdia vedci
27 | 12 | 2020 | Michal Filek

Vládnym šíričom koronavírusu mohol byť Štefan Holý

V čase zúriacej pandémie koronavírusu u nás je teraz už zrejme zbytočné zisťovať, čo zlyhalo, že sa toľkí naši vládni predstavitelia nakazili, či ukázať prstom na niekoho, kto mohol byť jeho šíričom, no jeden človek ako hlavný vinník by tu predsa len bol. Je ním vicepremiér Štefan Holý zo Sme rodina, ktorý pravidelne cestuje do Spojeného kráľovstva za rodinou. A práve tam sa šírila rýchlosťou blesku ešte nebezpečnejšia mutácia COVID-19 ako tá, ktorá je u nás. „Zo Spojeného kráľovstva som sa vrátil naposledy pred desiatimi dňami (12. decembra - pozn. red.), pričom tak ako vždy som dodržiaval maximum z možných pravidiel a opatrení. Môžem vás ubezpečiť, že vždy postupujem v súlade s platnou legislatívou a osobitne vyhláškou úradu verejného zdravotníctva. Keďže sa na príprave a realizácii opatrení osobne podieľam, som si viac ako väčšina obyvateľstva vedomý rizika, ktoré COVID-19 pre zdravie našej spoločnosti predstavuje,“ napísal vo svojom stanovisku Holý.


Na otázku, či prišiel na Slovensko s negatívnym PCR testom, alebo ho hneď absolvoval, ale vicepremiér neodpovedal, a tak nám všetkým musí teda stačiť jeho „ubezpečenie“, že priletel zdravý z krajiny, kde sa šíri ešte infekčnejšia forma, pre ktorú so Spojeným kráľovstvom už v polovici decembra viaceré štáty, vrátane Slovenska, pozastavili lety. „Ja a môj tím dodržujeme opatrenia a protiepidemické pravidlá aj nad rámec odporúčaní - od pravidelného testovania cez nosenie rúšok, dezinfekciu rúk až po dodržiavanie odstupov. Moji najbližší kolegovia, s ktorými trávim dlhé hodiny pracovného času, našťastie, neprejavujú žiadne známky ochorenia a majú negatívne PCR testy. Preto zanechajme, prosím, tieto špekulácie, odkázal Štefan Holý.


Šesť symptómov koronavírusu, na ktoré si dajte pozor
Vedec Tim Spector vymenoval šesť symptómov: bolesť hlavy, únavu, hnačky, bolesti svalov, nechutenstvo a zmätenosť ako príznaky spojené s Covid-19, na ktoré by si ľudia mali dávať pozor, informuje Mirror. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková