Osem katastrof, ku ktorým v roku 2021 určite nedôjde (Thomas Fricke)
03 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Thomasa Frickea (Der Spiegel)


Skutočnosť, že koronakríza zrejme ešte nekončí, spochybňuje nádeje na lepší vývoj vo svete. Pozitívom však je, že už teraz s určitosťou vieme, ku ktorým katastrofám v roku 2021 jednoducho nedôjde.


Koronový rok v nás akosi zanechal pocit, že to môže byť ešte horšie. Spočiatku to bola len lokálna nádcha, potom nasledovali epidémia a pandémia. Prvá a druhá vlna, prípadne aj tretia. Lockdown číslo jeden, dva, tri... a ďalšie opakovania, pretože tie prechádzajúce nestačili. A keď vakcína oživila nádej, prišla nová mutácia koronavírusu, dodáva Thomas Fricke.


Všetko od začiatku? Nekonečná kríza? Zdá sa, že proroci katastrof sú vo svojom živle. Tešia sa zo šírenia strachu a naštrbujú dôveru. Čo príde ako ďalšie? Dlhový kolaps, hyperinflácia, koniec eura, alebo to, že sa nemeckým kancelárom stane Friedrich Merz? Je preto najvyšší časť povedať, ktoré „populárne“ obavy sa v novom roku určite nenaplnia. Berte to ako taký malý servis proti depresii na začiatok nového roka, radí Thomas Fricke.


Tu sú, osem katastrof, ktoré údajne hrozia, no je definitívne isté, že k nim nedôjde:


1. Hyperinflácia nebude


Posledná hyperinflácia bola pred sto rokmi po svetovej vojne. V súčasnosti ceny vôbec nerastú a tlak je už roky skôr smerom k deflácii než k inflácii. Po úspešnom zdolaní koronakrízy by sa síce mohlo viac nakupovať, čo by možno obchodníkov lákalo k zvyšovaniu cien, no hyperinflácia nebude. A zvýšenie dane z pridanej hodnoty tiež nebude stačiť na to, pretože ceny porastú v priemere len o pár centov.


2. Nemecko neskrachuje


Podobne ako v prípade údajnej hyperinflácie proroci strašia s ďalšou absurditou, že Nemecko skrachuje. Vláda sa z pochopiteľných dôvodov musela zadlžiť, aby ekonomicky zvládla dôsledky pandémie, zachránila podniky, podporila dopyt a investovala. Výsledný ročný deficit však nie je katastrofálny. V USA a Veľkej Británii je dvojnásobne vyšší. Po skončení pandémie sa skončí poskytovanie finančnej pomoci a deficity sa  automaticky znížia. Už budúci rok môže byť nemecký deficit opäť pod maastrichtskou hranicou troch percent. Obava, že ministrovi financií sa nepodarí nájsť kupcov na nemecké štátny dlhopisy, a preto hrozí krach, je neopodstatnená. Od vypuknutia pandémie sa totiž investori viac než predtým zaujímajú o nákup nemeckých štátnych dlhopisov, dokonca sú ochotní platiť poplatky vo forme negatívneho úroku.


3. Euro bude existovať naďalej


Prečo mať obavy? Mnohí si nostalgicky zaspomínajú na starú dobrú nemeckú marku a nájdu sa takí, ktorí veria v jej návrat a predpovedajú zrušenie eura. No majú smolu, nestane sa tak. Európska centrálna banka viackrát jasne dala najavo, že urobí všetko pre to, aby zabránila takejto katastrofe.


4. Nevráti sa komunizmus


V rebríčku obáv bol v roku 2020 aj návrat komunizmu. Nemecká spolková vláda totiž výdatne intervenovala a štedro finančne pomáhala koncernom, vyčerpaným koronakrízou. To však neznamená, že kapitalizmus sa tým končí. Väčšinu peňazí sa krajina snaží získať nákupom akcií. Navyše akciový index práve počas koronakrízy zaznamenal nové rekordy. Miera štátnych výdavkov síce v roku 2020 vzrástla mierne nad 50 percent, no súviselo to s výraznou pomocou, zatiaľ čo hrubý domáci produkt klesal.  Na budúci rok by mala byť podľa aktuálnych predpovedí opäť zhruba rovnaká ako pred rokom. Takže komunizmus skutočne nehrozí.


5. Moc nepreberú konšpirátori


Nie je pravdepodobné, že sa k moci dostanú konšpirátori, ktorí boli proti noseniu ochranných rúšok. Nemajte obavy, v tohtoročných nemeckých voľbách nezvíťazia, a nikomu nebudú prikazovať, aby nenosil rúško, alebo nedal sa očkovať proti koronavírusu, poznamenáva Thomas Fricke.


6. Jeff Bezos určite neschudobnie


Šéf Amazonu Jeff Bezos nemá obavu, že by mu hrozila nejaká katastrofa, ak skôr či neskôr po doznení pandémie začnú ľudia namiesto objedávania tovaru cez Amazon znovu reálne nakupovať v kamenných obchodoch. Amazon v roku 2020 tak výrazne profitoval z koronakrízy, ako možno žiadna iná spoločnosť počas pandémie. Navyše Bezos má majetok v trojcifernej miliardovej hodnote a v pohode z neho vyžije až do konca svojho života.


7. Nehrozí, že Friedrich Merz sa stane nemeckým kancelárom


Opustime teraz pole „spoľahlivých“ predpovedí a prejdime do oblasti zbožných želaní, píše ďalej Thomas Fricke. Aj pri tých najpriaznivejších výkladoch možno s istotou povedať, že Friedrich Merz sa nehodí do tejto doby. Je to čistý ekonóm a politicky sa doposiaľ vôbec neprejavil. Navyše v jeho knihe z roku 2004 jeho predstavy vôbec nekorešpondovali s realitou v Nemecku.


8. Klimatická katastrofa sa dá odvrátiť


Podľa všetkých projekcií uznávaných výskumníkov nám zostáva ešte zopár rokov, kým nebude definitívne príliš neskoro, a klimatickú katastrofu možno odvrátiť. Treba investovať do klimaticky neutrálneho hospodárstva, podporovať zelenú ekonomiku a elektromobilitu.


Aj keď sem-tam je ešte istá neistota, k týmto katastrofám by nemalo dôjsť, takže pred nami sa črtá celkom dobrý rok. Dostatočný dôvod na to, aby sme nenechali svoj každodenný život ovládať koronavírusom, dodáva na záver svojho komentára Thomas Fricke v nemeckom časopise Der Spiegel.