Čínsky vírus nie je čínsky, tvrdí Peking
03 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Výskum naznačuje, že pandémia koronavírusu bola pravdepodobne výsledkom ohnísk na mnohých miestach po celom svete, uviedol čínsky minister zahraničia Wang Yi a dodal, že Peking odolá akýmkoľvek pokusom o „stigmatizáciu“, informuje portál Russia Today.




"Pretekali sme s časom a boli sme prvou krajinou, ktorá hlásila prípady svetu," uviedol Wang v piatok v rozhovore  pre čínske médiá. Tvrdil, že v rozpore s prevládajúcim názorom, samotné prepuknutie choroby v Číne výlučne nezavinilo globálnu pandémiu.

"Čoraz viac výskumov naznačuje, že pandémiu pravdepodobne spôsobili samostatné ohniská nákazy na viacerých miestach sveta," konštatoval minister.

Prvý zhluk prípadov Covid-19 bol hlásený v čínskom meste Wuhan 31. decembra 2019. V priebehu nasledujúceho roka sa vysoko nákazlivý vírus rozšíril do zvyšku sveta, čo malo za následok 84,1 milióna potvrdených prípadov a zatiaľ viac ako 18,3 milióna úmrtí.

Napriek pandémii sa v roku 2020 úmrtia pri nehodách lietadiel zvýšili
Napriek prudkému poklesu letov v dôsledku pandémie koronavírusu zistila holandská konzultačná spoločnosť, že počet ľudí zabitých pri nehodách veľkých komerčných lietadiel sa v roku 2020 na celom svete zvýšil na 299, informuje... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Napriek tomu, že presný pôvod koronavírusu zostáva nejasný, odchádzajúca administratíva prezidenta Donalda Trumpa obviňuje z pandémie Čínu. Obvinenia vznesené proti Pekingu siahali od utajenia počiatočného ohniska nákazy až po tvrdenia, že vírus bol spôsobený človekom a nejako unikol z čínskeho laboratória.

Trump opakovane označoval Covid-19 za „čínsky vírus“ a trvá na tom, aby zaň niesol zodpovednosť Peking.

"Sme v prvej línii boja za verejnú mienku," uviedol Wang a dodal, že Čína sa dôrazne stavia proti "politizácii pandémie". "Boli sme rozhodnutí zabezpečiť, aby objektívna naratívna a kolektívna pamäť na boj proti pandémii nebola narušená klamstvami," dodal minister.

Výsledky niekoľkých medzinárodných štúdií naznačujú, že keď Čína prvýkrát oznámila nový vírus, bol už prítomný v iných krajinách. Pred mesiacom výskum darcov krvi, ktorý uskutočnili americké Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ukázal, že Covid-19 infikoval Američanov niekoľko týždňov pred 31. decembrom 2019.

Ako pandémia zmenila bohoslužby? Teraz si stihnete aj ošúpať zemiaky, smeje sa kňaz
Nečakanú revolúciu zažila vďaka pandémii aj profesia kňazov. Ľudia nemohli chodiť do kostolov, a tak sa zaviedli online prenosy. Jedným z progresívnych farárov je Jan Lukeš, ktorý sa nebál priniesť do tradične konzervatívnych chrámov modernú... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


Podobné prieskumy uskutočnené vo Francúzsku a Taliansku  zistili protilátky proti koronavírusu vo vzorkách krvi od začiatku decembra a septembra toho roku. Medzitým testy splaškovej vody v Španielsku odhalili stopy koronavírusu v sondách urobené už v marci 2019 - teda deväť mesiacov pred začiatkom pandémie.

Čínski predstavitelia zdravotníctva už skôr naznačili, že Covid-19 sa mohol dostať do Wuhanu zo zahraničia na mrazených morských plodoch alebo mäsových výrobkoch. Z prenosu choroby podozrievali aj účastníkov vojenských svetových hier, ktoré sa v meste konali v októbri 2019.

Pápež František: Potrebujeme vakcínu aj pre naše srdcia
Pápež František v piatok uviedol, že ľudstvo potrebuje spolu s vakcínou proti koronavírusu aj vakcínu pre „srdce“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Diana Zaťková