Richter bilancuje: vláda sa rozhodla ľuďom viac brať ako dávať
02 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Rok 2020 je už našťastie za nami, no niektorí sa ešte pokúšajú o jeho bilancovanie. Jedným z nich je aj bývalý minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.


Bilancia uplynulého roka, ktorú zverejnil na sociálnej sieti, nevyznieva od Jána Richtera práve priaznivo. Prirodzene, veď za vlády Roberta Fica, v ktorej on sedel vo funkcii ministra práce a sociálnych vecí, sa zvyklo viac rozdávať ako za iných vlád, respektíve sa zvyklo aj mnohé len nasľubovať, ako 13. dôchodky, ktoré mali v pláne rozdávať dôchodcom už od roku 2010, ale nikdy to nesplnili.
Ľuďom vzali, bankám a na zbrojene ale dali

Ján Richter začína svoje bilancovanie konštatovaním, že rok 2020 bol v znamení šetrenia na ľuďoch. „Bohužiaľ, je to skôr smutná bilancia, pretože nová vláda sa rozhodla ľuďom viac brať ako dávať. A to i napriek tomu, že sa mnohí ocitli pre pandémiu v ťažkej životnej situácii. Ani to však nezabránilo premiérovi, ministrom a koaličným poslancom uberať ľuďom z ich nárokov. Ľuďom vzali, ale bankám a na zbrojenie dali veľké miliardy,“ píše hneď v úvode svojho príspevku Richter a vzápätí vyratúva, čo nová vláda a ministri s koaličnými poslancami stihli ľuďom za 9 mesiacov vziať a čo dobabrali.



Zamestnávatelia odmietajú návrh Richtera, aby sa nezamestnaný nemohol vrátiť do pôvodnej firmy
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) nesúhlasí so zámerom ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby sa zakázal návrat nezamestnaného k pôvodnému zamestnávateľovi po tom, ako bude čerpať dávku v nezamestnanosti.... Čítať ďalej
28 | 09 | 2019 | TASR


Okrem iného aj toto:
- seniorom zobrali 13. dôchodky a ušetrili na nich 280 mil. v €
- zamrazili rast minimálnych penzií
- pracujúcim zobrali garantovanú minimálnu mzdu 656 € v roku 2021, čím ich oberú v budúcom roku o cca 43,5 mil. € (prepočet KOZ SR)
- znížili aj najnižšie garantované platy podľa stupňa náročnosti práce, čím prídu pracujúci v priebehu budúceho roka o viac ako 871 mil. € (prepočet KOZ SR)
- zamestnancom siahli aj na príplatky za prácu v neštandardnom čase, čím im za rok vezmú ďalších cca 48 mil. € (prepočet KOZ SR)
- zamestnancom sťažili prístup k 13. a 14. platom a vezmú im gastrolístky
- pribudlo cez 60-tisíc nezamestnaných
- rodinám zobrali obedy zadarmo, čím na nich ušetria 100 mil. €
- ľuďom vzali garantovaný vek odchodu do dôchodku vo veku 64 rokov
- pochovali sociálny zmier a naďalej systematicky likvidujú odbory

Podľa Richtera sa patrí povedať aj to, čo ľuďom naservírovali. Napríklad aj toto:
- pomalú, administratívne náročnú, neskorú a neadekvátnu prvú pomoc
- chaotické a nedostatočné opatrenia v boji proti koronavírusu
- zákaz vychádzania
- neustále koaličné hádky
- netransparentné výberové konania
- podvod pri zvýšení daňového bonusu, sľúbeného 2-násobku sa rodičia nedočkajú ani v roku 2022
No a na záver to Ján Richter celé zhrnul do troch viet: „Aj toto je realita pomaly končiaceho sa roku 2020. Jednoznačne bolo posledných 9 mesiacov v znamení šetrenia na ľuďoch, prijímania nejasných opatrení, chaosu, amaterizmu a najmä neustálych hádok koaličných partnerov. To si Slováci rozhodne nezaslúžia.“

Richter v podozrení. NAKA spustila vyšetrovanie, v ktorom figuruje aj exminister
NAKA začala s trestným stíhaním vo veci zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V podozrení je aj exminister práce Ján Richter či bývalý štátny tajomník Viktor Stromček. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok