Neskutočné: Z kostola v Liesku sa napriek zákazu vyhrnuli davy ľudí a aj bez rúšok!
02 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Vláda vyhlásila prvým dňom nového roka tvrdý lockdown, ktorý ale mnohí doslova odignorovali. Asi najžiarivejším príkladom boli veriaci v oravskej obci Liesek.


Stále sa zhoršujúca epidemiologická situácia na celom území Slovenska prinútila kompetentných konať. Medzi sprísnené opatrenia patrilo aj zatvorenie kostolov, čo ale niektorí úplne odignorovali. Na sociálnej sieti sa objavilo video zachytávajúce valiace sa davy veriacich z kostola v Liesku. Konala sa tam totiž omša, akoby žiadne obmedzenia vyhlásené neboli. A čo je ešte horšie, mnohí z ľudí nemali na tvárach rúška, čím sa akoby vysmievali už úplne vyčerpaným zdravotníkom, informuje aj portál myorava.sme.sk.
Polícia eviduje dve oznámenia za porušenie nariadenia

Autor videa sa napokon rozhodol konať a podal podnet na políciu. „Žiadam o prešetrenie konania svätej omše dňa 1. 1. 2021 o 11:00 h v kostole v Liesku. Polícia mi uviedla, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Dolnom Kubíne s riaditeľkou RNDr. Máriou Varmusovou vydal dna 1. 1. 2021, kedy je sviatok, výnimku na konanie omše. Na stránke www.ruvzdk.sk žiadna takáto výnimka nebola zverejnená,“ zverejnil autor tento status spolu s videom na facebooku.

„Polícia v Trstenej eviduje v súčasnosti dve oznámenia, ktoré poukazujú na konanie svätej omše 1. januára v dopoludňajších hodinách. V predmetnej veci polícia vykonáva preverovanie. Uvedená skutočnosť bude oznámená aj na regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. Konanie omše v Liesku potvrdil aj tamojší správca farnosti Štefan Piták. Ako dôvod otvorenia kostola uviedol, že dostal od trstenského dekana Juraja Spuchľáka email, v ktorom mu oznámil, že sväté omše sú v okrese Tvrdošín povolené na 1. januára ráno. „Cieľom bolo, okrem iného, oznámiť veriacim, že ďalšie omše sú zrušené,“ vysvetľuje kňaz.



Je najvyšší čas zatvoriť kostoly a zrušiť vlaky zadarmo pre seniorov, tvrdí SaS
Koaličná SaS by rada videla konkrétne opatrenia, ktorých sprísnenie by mohla podporiť. Napríklad je podľa nej najvyšší čas zatvoriť kostoly či zrušiť vlaky zadarmo pre seniorov, ktorých chceme najviac chrániť. Hovorca strany Ondrej Šprlák to... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Hygienička zákaz omší v kostoloch na Orave nezrušila

Kostol v Lieseku má kapacitu 960 miest a podľa farára prišlo necelých dvesto ľudí. „Dodržali sme pritom protiepidemiologické opatrenia,“ dodáva kňaz. „Biskup Ján Kuboš sa dohodol s regionálnou hygieničkou ešte pred zákazom od hlavného hygienika zo štvrtka večer. Konzultoval som to s biskupským úradom a dostal som pokyn, že dopoludnia omše môžu byť. Potom máme kostoly zatvoriť. Telefonicky som to oznámil správcom farností. Tam, kde som sa nedovolal, som poslal e-mail,“ snažil sa vysvetliť celý incident dekana Spuchľák. „Keby som zákaz konania omší v kostoloch zrušila, tak musí vyjsť vyhláška v zbierke presne tak, ako vyšla, keď som ich zakázala. Nič také sme nevydali. Keby som také niečo dovolila, tak by som to musela zdôvodniť. Ale veď situácia sa zhoršuje a od dnes sú kostoly zatvorené celoslovensky, uviedla vo svojom stanovisku regionálna hygienička Mária Varmusová.

Na tému zatvorenia kostolov sa podľa svojich slov Varmusová rozprávala aj s biskupom Kubošom. „Povedala som mu aká je situácia. Ak si to nejako zle vysvetlil, tak za to nemôžem. Sme dospelí, každý musí niesť zodpovednosť za to, čo robí,“ dodala regionálna hygienička s tým, že regionálni hygienici majú právo vyhlášku hlavného hygienika ešte pritvrdiť, ak si to situácia vyžaduje. Konečné stanovisko k tomuto smutnému prípadu zaujme RÚVZ v Dolnom Kubíne, ktoré má právo udeliť vinníkovi niekoľkotisícovú pokutu. Prípadov, kedy polícia či úrady postupovali tvrdo a nekompromisne, je zatiaľ veľmi málo a možno aj preto sa neustále opakujú, dodáva v závere portál myorava.sme.sk.

Farár hygieničke: Vyhláška je diktát namierený proti katolíkom
Na oficiálnej stránke fary v Zuberci sa objavil emotívne napísaný, no veľavravný otvorený list Mons. prof. A. Tyrola, farára zo Zuberca. Je adresovaný regionálnej hygieničke. Vyjadruje krivdu a opisuje nekorektnosť nariadení. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Ivan Brožík