NATO varuje pred útokom biologickými zbraňami
02 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Za možné biologické zbrane sa popri patogénoch kiahní a antraxu už roky považujú aj chrípkové a korónové vírusy. Jedným z hororových scenárov je použitie biologických bojových látok fanatikmi, ktorí si myslia, že svet možno zachrániť iba drastickým znížením počtu obyvateľov, píše nemecký portál tag24.de.


Vzhľadom na ničivé dôsledky koronovej pandémie NATO zvyšuje úsilie v oblasti obrany pred biologickými zbraňami. Koronavírus nie je vytvorený v laboratóriu, ukazuje však na nebezpečenstvo, ktoré existuje v súvislosti s nasadením biologických bojových látok, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (61).


Aliancia musí preto posilniť obranu. NATO pracuje na zlepšení výmeny spravodajských informácií s cieľom zabrániť možným útokom biologickými zbraňami.


„Tieto zbrane, podobne ako chemické zbrane, sú zakázané, ale musíme byť pripravení na to, ak by boli použité, pretože vieme, že takéto zbrane stále existujú,“ uviedol Stoltenberg. Použiť by ich mohli aj teroristi


Stoltenberg nevylúčil, že rozsiahly útok biologickými zbraňami so státisícami obetí môže mať za následok aj odvetný úder konvenčnými alebo jadrovými zbraňami.


„NATO nemá žiadne zakázané zbrane, ale máme celé spektrum možností ako primerane reagovať,“ povedal šéf . Ak by sa po útoku biologickými zbraňami spustil článok 5 o kolektívnej obrane, NATO by mohlo využiť všetky tieto možnosti.


Katastrofický scenár: bojové látky v rukách fanatikov


Okrem patogénov kiahní a antraxov sa už roky považujú za možné biologické zbrane aj chrípkové a korónové vírusy.


Vedci už opakovane ukázali, že vírusy sa môžu v laboratóriu umelo zmeniť na mimoriadne nebezpečné. V pozadí takýchto experimentov sú snahy lepšie sa pripraviť na dôsledky prírodných mutácií vírusov. Zároveň však tiež ukazujú, aké následky by to mohlo mať, ak by sa k takýmto možnostiam dostali napríklad teroristi.


Hororovým scenárom je možnosť úpravy vírusov tak, aby boli smrteľné iba pre vybrané skupiny ľudí - napríklad iba pre čiernych alebo iba pre bielych.


Ďalším katastrofickým scenárom je použitie biologických zbraní fanatikmi, ktorí si myslia, že svet možno pred koncom zachrániť len drastickým znížením počtu obyvateľov.


Posilniť zákaz biologických zbraní


Pred nebezpečenstvom teroristických útokov biologickými zbraňami varuje aj generálny tajomník OSN António Guterres. Pandémia ukázala, že prípravy na katastrofu nemôžu byť dostatočné, povedal.


Ako portál ďalej dodáva, Guterres navyše žiada posilniť  Dohodu o zákaze biologických zbraní, ktorá vstúpila do platnosti v roku 1975. Jej súčasťou napríklad doposiaľ nie je kontrolný mechanizmus.  K dohode teraz nepristúpilo 14 štátov, medzi nimi Eritrea, Izrael, Egypt, Somálsko či Sýria.


S ohľadom na súčasnú koronovú pandémiu Stoltenberg zdôraznil, že NATO je stále pripravené pomôcť. „NATO a armáda by mohli pomôcť s distribúciou vakcín,“ dodal.


Centrum NATO na ochranu pred katastrofami už mesiace koordinuje pomoc v iných oblastiach. Naposledy napríklad dodalo väčšie množstvo pľúcnych ventilátorov balkánskym krajinám a ďalším štátom Aliancie, uzatvára portál tag24.de.