"Ak idete na test a použijú RapiGen, radšej ovoňajte olomoucké syrečky!" hovorí matematik
02 | 01 | 2021 I Michal Filek

Matematik Richard Kollár len pred chvíľou zverejnil dôvod, pre ktorý pozitivita antigénových testov za včera klesla na úroveň len 2,88%, zatiaľ čo pozitivita PCR testov stúpla na rekordných 35%. Pritom tieto čísla by mali navzájom korelovať. Tým dôvodom je absolútna nespoľahlivosť testov RapiGen, ktoré teraz používajú. Pre ľudí má odkaz: Ak idete na test a používajú RapiGen, ani tam nechoďte.








"Možno sa niekto po mojom včerajšom poste pýta, ako je možné, že pozitivita PCR testov stúpla na rekordných 35% a zároveň pozitivita antigénových testov klesla na 2,88%. Nemali by tieto dva údaje korelovať?





Matematik narážal na svoj predchádzajúci status, v ktorom tvrdil, že pozitivita PCR testov je cca. 3-krát vyššia, ako pozitivita antigénových testov. Pričom v tomto prípade je to až 12-krá viac.





"No, odpoveď je zrejme jednoduchá a tou sú testy RapiGen. Môže to byť aj viacerými inými faktormi, ale toto zdôvodnenie je veľmi pravdepodobné a už sa len čakalo, kedy na tieto testy konečne príde," uviedol, pričom vo svojom statuse ponúkol aj grafy a vedecké porovnanie účinnosti viacerých antigénových testov. Pričom testy RapiGen vyšli úplne najhoršie.





Fínsko má miernejší priebeh a menej úmrtí, napriek miernym zákazom. "Prečo je to tak?"
Prečo je vo Fínsku tak málo infikovaných a mŕtvych na Covid-19? Spolu s ďalšími škandinávskymi krajina sú tieto štáty so svojim miernym priebehom pandémie a zároveň menej prísnymi zákazmi od vlád tak trochu záhadou. Poslanec SaS Radovan Kazda na... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Michal Filek


 

Dobré výsledky dosiahli napríklad testy Abbott Panbio a SD Biosensor. Znamená to, že dosiahli vysoké percento zachytenej pozitivity, hoci aj vysoké percento falošnej pozitivity. Aj preto, podľa Kollára, tieto testy veľmi dobre zafungovali na Orave v pilotnom kole plošného testovania.






A teda otázka pre verejnosť, aké číslo má test RapiGen? "Odpoveď je myslím už všetkým jasná. Nakúpili sme ich milión a teraz prichádza ich chvíľa, čo je v kombinácii so súčasným stavom, a návratom mnohých ľudí domov z osláv asi ideálne časovanie. Ak teda niekoho prekvapí pokles pozitivity Ag testov v čase, keď ideme z posledných zásob, ktoré nemali nikdy uzrieť svetlo sveta, tak je asi úplne farboslepý. Tento darček nám doviezla košická firma Juhapharm, len ak by sa niekto pýtal."








Nové testy budú až 7.1., takže dovtedy bude nad Slovenským Ag testovaním vládnuť zrejme RapiGen.  Kollár preto ľuďom odporúča: "Ak niekto z vás ide v týchto dňoch na testovanie antigénovými testami, zistite si vopred, akým testom vás budú testovať. Ak je to RapiGen, nechoďte v žiadnom prípade. Radšej sa ešte pár dní izolujte a počkajte aspoň do 7.1., prípadne sa otestujte niekde inde, alebo aspoň ovoňajte olomoucké syrečky."







„Mikulec nesiaha Lučanskému ani po členky!“ zaťal do živého Ľuboš Blaha
Milovník statusov na asociálnej sieti Ľuboš Blaha opäť nevynechal reakciu na celospoločenskú tému. Tentokrát jeho riadky smerujú na status Lučanského manželky Martiny. Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.