Mikuláš Černák o samovražde Lučanského: „Toto nebol čin hodný generála“
01 | 01 | 2021 I Petra Demková

Najznámejší slovenský zločinec sa pre české Parlamentní listy vyjadril k smrti generála Lučanského. Je známe, že Lučanský sa pričinil o koniec Černákovej kariéry zločinca. Černák teraz viedol, že väzenie, kde k úmrtiu došlo, veľmi dobre pozná a zároveň zhodnotil, či mohlo prísť k cudziemu zavineniu.


Mikuláš Černák vo svojom stanovisku pre české médium napísal, že je úplne zbytočné zaoberať sa úvahami a konšpiráciami, že by to nebola samovražda. „Poznám veľmi dobre zariadenie skoro všetkých väzníc na Slovensku a aj v tej prešovskej, kde spáchal Lučanský samovraždu, som strávil niekoľko mesiacov vo väzbe,“ napísal. „Je to tam zabezpečené kamerovým aj signalizačným systémom. Pri každom otvorení dverí do ciel sú evidované záznamy, a ešte aj referenti režimu – teda bachari – chodia u takýchto prominentných väzňoch pri výdaji stravy dvaja, respektíve pri kontrolách odsúdených v celách a aj oni sú snímaní kamerovým systémom,“ popisuje ďalej.

Černák sa rozhovoril aj o povahových črtách Lučanského. „Pri takto zabezpečenom systéme je nemožné, aby niekto ublížil väznenej osobe v cele a nezanechal o tom niekoľko priamych dôkazov, myslí si. „Lučanského som poznal osobne, on mal vždy dve tváre a preto sa mu podľa mňa podarilo zamaskovať i ten prvý pokus o samovraždu, pri ktorom si poranil oko,“ vysvetľuje.

Milan Lučanský odmietal obvinenia ako "sprostosti a nezmysly". Ako sa mohol zabiť pre výčitky?
Lučanský obvinenia ešte pár týždňov pred smrťou odmietal ako "sprostosti a nezmysly", samovražda z dôvodu morálnych výčitiek je teda vylúčená. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Černák upozorňuje, že je vo výkone väzby už 23 rokov a zažil situácie, že sa o odsúdených s podobnými sklonmi vedelo a ani tak im dozorcovia ani psychológovia či psychiatri nedokázali v samovražde zabrániť. „Skrátka; keď sa už raz niekto rozhodne, že to urobí, nájde si spôsob,“ upozorňuje odsúdený.

Černák ponúkol aj vlastné hodnotenie Lučanského činu: „Ja osobne to považujem za zbabelý čin urobený zo strachu pred tým, čoho si bol sám vedomý, že ho čaká pred súdmi. Okrem toho je to i bezohľadnosť voči najbližšej rodine, ktorej tým ublížil najviac. Už v minulom rozhovore som napísal môj názor na Lučanského, v ktorom som sa podrobne vyjadril, aký bol on „odvážny bojovník proti mafii, keď so všetkými mojimi komplicmi urobil dohody, zaistil im úplnú beztrestnosť a mňa jediného, ktorý som v tej dobe už bol 7 rokov v ilavskej cele, usvedčil spolu s tými mafiánmi na doživotie. On podľa mňa nezvládol to, čo popisujem vyššie, že sa mu zrazu zrútil ten jeho roky budovaný image bojovníka proti mafii,“ uviedol Mikuláš Černák a dopĺňa svoje vyjadrenie ešte tým, čo napísal na svojej facebookovej stránke: „Toto nebol čin hodný generála".

„Som presvedčený, že vyšetrovaním, ktoré nariadilo Ministerstvo spravodlivosti a generálny prokurátor sa preukáže, že nedošlo k žiadnemu cudziemu zavineniu inou osobou a smrť si Lučanský spôsobil sám obesením v cele,“ zakončil svoje stanovisko, za 14 vrážd odsúdený Černák.

Flašík hovorí pravdu. Tvrdí, že má informácie o zraneniach zosnulého Milana Lučanského
K tragédii okolo generála Milana Lučanského a k jeho následnému úmrtiu , sa okrem prezidentky, súčasných koaličných a opozičných politikov, vyjadril aj právnik, manažér a podnikateľ Fedor Flašík. V rozhovore pre netky potvrdil, že ním medializované... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Gabriel Matta