Kontrast silvestrovských osláv 2020: Prázdne ulice v New Yorku - bujarý dav vo Wuhane
01 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Porovnania osláv príchodu Nového roku v New York a čínskom Wuhane vyvolali na sociálnych sieťach búrlivú diskusiu o tom, či mali USA kopírovať prístup Pekingu k zvládaniu pandémie koronavírusov, informuje portál RT.




Fotografie prázdnych ulíc na Times Square, ktoré sú zvyčajne centrom bujarého veselia na Nový rok v New Yorku, sa vo štvrtok večer šírili po sociálnych sieťach. Množstvo ľudí si na internete všimlo, že nálada bola v čínskom meste Wuhan podstatne sviatočnejšia.

Život vo Wuhane sa vrátil takmer do normálu po tom, čo bolo mesto vystavené silnej výluke trvajúcej viac ako 70 dní. Odkedy sa vírus v marci dostal do Spojených štátov, mesto New York prijalo podobné, aj keď menej horlivé opatrenia. Stále sa však iba snaží túto chorobu zvládnuť. Obyvatelia mesta boli vyzvaní, aby cez sviatky zostali doma.

Obrázky vyvolali množstvo reakcií, z ktorých niektoré boli veľmi provokatívne. Mnohí obviňovali americké vedenie z takého veľkého kontrastu a označili Donalda Trumpa za zodpovedného za anemickú reakciu národa na Covid-19.

Silvestrovské zvyky vo Francúzsku neobmedzil ani lockdown. Podpálili rekordných 1,5-tisíc áut
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Iní zaujali geopolitickejší názor a uviedli, že fotografie boli dôkazom toho, že USA sú „rúcajúcou sa ríšou“ a že Západ bol vírusom „takmer zničený bez použitia jedinej guľky“. "To je správa, že Amerika je v troskách a Čína je nová superveľmoc," uviedol jeden z komentátorov.

Početné tweety obvinili Čínu zo zodpovednosti za prázdne ulice "Veľkého jablka", čo vyvolalo debatu porovnávajúcu reakcie Pekingu a Washingtonu na zdravotnú krízu. Niekoľko používateľov Twitteru tvrdilo, že New York mohol osláviť Nový rok tak, ako to býva zvykom, ak by uvalil „skutočný“ lockdown, ako to urobil Wuhan ešte vo februári.

Komentátori však rýchlo poukázali na to, že napodobňovanie uzamknutia Wuhanu by bolo veľmi kontroverzné, pretože čínske úrady zabarikádovali dvere bytových domov, aby zabránili obyvateľom opustiť svoje domovy.

Začali platiť nové pravidlá medzi EÚ a Britániou
Veľká Británia definitívne . vystúpila z Európskej únie. Vo štvrtok o 23.00 h miestneho času (polnoc SEČ) sa skončilo prechodné obdobie, počas ktorého bola súčasťou jednotného trhu a colnej únie, a začala sa predbežne uplatňovať nová obchodná... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | tasr


Hoci niektorí vítajú reakciu Číny na prepuknutie choroby, účinnosť takýchto drakonických opatrení je stále nejasná. Aj keď mnohí tvrdia, že výluky pomohli znížiť tlak na systém zdravotnej starostlivosti, početné štúdie si kladú otázku, či sa dajú skutočne použiť na kontrolu vírusu. Niektoré výskumy nenašli jasný vzťah medzi mierou úmrtnosti a úrovňou obmedzení. Identifikovali však, že prísnejšie opatrenia spôsobili vážne ekonomické škody, ako napríklad nárast nezamestnanosti.

Vyskytli sa tiež otázky, či sú také extrémne obmedzenia pohybu a základných slobôd zlučiteľné so západnými demokraciami.

Aj keď okolo interpretácie obrázkov panovali značné nezhody, málokto poprel, aké nepríjemné bolo vidieť na Silvestra opustené námestie Times Square. Posledný decembrový deň roku 2020 bol v skutočnosti prvý v 116-ročnej histórii tradičných osláv, keď bolo Times Square pre divákov uzavreté.

Vo Wuhane sa v centre mesta pri príležitosti Nového roka zhromaždili obrovské davy ľudí, hoci väčšina ľudí stále mala rúška.

„Škótsko sa po získaní nezávislosti vráti do EÚ,“ tvrdí líder strany SNP
Líder Škótskej národnej strany (SNP) sa v parlamente Spojeného kráľovstva zaviazal k tomu, že bude hlasovať proti obchodnej dohode Borisa Johnsona a vráti Škótsko do EÚ, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Marek Molnár