Začali platiť nové pravidlá medzi EÚ a Britániou
01 | 01 | 2021 I tasr

Veľká Británia definitívne . vystúpila z Európskej únie. Vo štvrtok o 23.00 h miestneho času (polnoc SEČ) sa skončilo prechodné obdobie, počas ktorého bola súčasťou jednotného trhu a colnej únie, a začala sa predbežne uplatňovať nová obchodná dohoda medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.


Tento historický moment oznámili aj údery zvona Big Ben v centre Londýna.

"Svoju slobodu máme v našich rukách a je na nás, aby sme ju čo najlepšie využili," uviedol v novoročnom príhovore predseda britskej vlády Boris Johnson, ktorý pobrexitovú obchodnú dohodu podpísal v stredu.

Ratifikačný zákon k dohode následne schválili obe komory britského parlamentu a nakoniec dostal oficiálny súhlas britskej kráľovnej Alžbety II., čím nadobudol účinnosť.

 

Otec Borisa Johnsona požiadal o vydanie francúzskeho pasu
Otec britského premiéra Borisa Johnsona vo štvrtok vyhlásil, že v záujme zachovania blízkych vzťahov s Európskou úniou po odchode Británie z EÚ (brexite) požiadal o francúzsky pas, uviedla agentúra Reuters. Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vyjednávači oboch strán oznámili 24. decembra dosiahnutie dohody na poslednú chvíľu po náročných deväťmesačných rokovaniach.

Potrebný je tiež súhlas Európskeho parlamentu, ktorý na prijatie dokumentu do konca roka už nemal dostatok času. Rozpravu o dohode začne o niekoľko týždňov - v januári - a hlasovanie sa očakáva vo februári alebo v marci.

Dohoda o obchode a spolupráci Európskej únie a Spojeného kráľovstva, ktorá má takmer 1250 strán, upravuje ich hospodárske vzťahy od 1. januára. Jej uzavretie umožnilo, aby obchod medzi oboma stranami pokračoval bez ciel a s čo možno najmenšími bariérami aj po prelome rokov, keď Británia opustí jednotný trh Európskej únie. Dokument upravuje aj ďalšie témy - napríklad rybolov či spoluprácu v oblasti energetiky, dopravy, justície a polície.

 

Británia o niekoľko hodín odíde aj z jednotného trhu EÚ, ohlási to zvon Big Ben
Osud Británie "je teraz pevne v našich rukách", vyhlásil premiér Boris Johnson vo štvrtok, len niekoľko hodín pred definitívnym odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie, z jej jednotného trhu. Ukončia sa tým takmer pol storočie trvajúce a... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR