Rusko vyvíja prvý liek proti Covid-19 na svete
31 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Ruská Federálna lekárska a biologická agentúra (FMBA) oznámila vývoj lieku na boj proti Covid-19, ktorý by sa v prípade úspechu klinických skúšok stal prvým priamo pôsobiacim liekom na svete, informuje portál RT.


Podľa vedúcej FMBA Veroniky Skvortsovej doterajšie štúdie ukázali, že je liek efektívny na viac ako 99%.

"Toto je prvý etiotropný liek, ktorý priamo ovplyvňuje vírus. V skutočnosti ide o protijed na infekciu Covid-19,“ informovala Skvortsová v stredu predsedu vlády Michaila Mišustina s tým, že sú dokončené predklinické štúdie, ktoré ukazujú, že liek je „úplne bezpečný“ a „vysoko účinný“.

Etiotropný liek je zameraný na oslabenie alebo odstránenie príčiny, ktorá spôsobila ochorenie. Skvortsová premiérovi povedala, že FMBA je pripravená požiadať o povolenie ďalších testov.

Prvá dodávka vakcín od Pfizeru do Berlína bola zrušená z dôvodu logistických problémov
Berlín nedostane dodávku vakcín od spoločnosti Pfizer v prvý januárový týždeň, uviedla šéfka zdravotníctva mesta a obvinil federálnu vládu "zo zlej logistiky", informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Marek Molnár


„Ak klinické štúdie potvrdia účinnosť tohto lieku, bude to prvé bezpečné, účinné, priamo pôsobiace antivírusové liečivo, ktoré nemá na svete obdoby,“ vysvetlila.

FMBA tiež pracuje na samostatnom lieku na liečbu najkomplexnejších prípadov koronavírusu, ktorý potláča a predchádza fyziologickým reakciám zvaným „hypercytokinémia“.

V máji ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo antikoronavírusový liek s názvom „Avifavir“, pričom liečba je založená na favipiraviroch, ktorá sa v Japonsku používajú od roku 2014 proti ťažkým formám chrípky. Tento liek sa vyrába na domácom trhu.

Čínska vakcína od spoločnosti Sinopharm je účinná na 79%, informuje vývojár
Vakcína vyvinutá Čínskou národnou farmaceutickou skupinou (Sinopharm) preukázala takmer 80-percentnú účinnosť proti koronavírusu, uviedla spoločnosť. Vakcína bola schválená na použitie v Bahrajne a Spojených arabských emirátoch, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Marek Molnár