Prvá dodávka vakcín od Pfizeru do Berlína bola zrušená z dôvodu logistických problémov
31 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Berlín nedostane dodávku vakcín od spoločnosti Pfizer v prvý januárový týždeň, uviedla šéfka zdravotníctva mesta a obvinil federálnu vládu "zo zlej logistiky", informuje portál RT.


„Práve sme dostali správu od federálneho ministerstva zdravotníctva, že dodávka vakcíny bude zrušená v prvom kalendárnom týždni roku 2021,“ uviedla pre tlačovú agentúru DPA šéfka zdravotníctva v Berlíne Dilek Kalaycová s tým, že správy znamenajú „veľké ťažkosti“ pre mesto.

Nebezpečný vývoj môže ohroziť očkovací plán v Berlíne, pretože mesto malo 4. januára dostať 29 250 dávok vakcín proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer. Na ich prijatie si budú musieť miestne zdravotnícke úrady počkať ďalší týždeň.

"Potrebujeme ich, aby sme mohli začať očkovať osoby staršie ako 80 rokov," uviedla Kalaycová a dodala, že mesto "to teraz nemôže urobiť, pretože tieto vakcíny chýbajú."

Čínska vakcína od spoločnosti Sinopharm je účinná na 79%, informuje vývojár
Vakcína vyvinutá Čínskou národnou farmaceutickou skupinou (Sinopharm) preukázala takmer 80-percentnú účinnosť proti koronavírusu, uviedla spoločnosť. Vakcína bola schválená na použitie v Bahrajne a Spojených arabských emirátoch, informuje portál... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Marek Molnár


"Ak nedáme dostatočne rýchlo zaočkovať prioritné skupiny, nastane problém," poznamenala Kalaycová. Nemecké médiá tiež informovali, že oneskorenie dodávky môže spôsobiť nedostatok vakcín, čo môže znamenať, že ani v Berlíne nebude dostatok vakcín pre zdravotníckych pracovníkov.

Kalaycová kritizovala federálnu vládu zo zlej logistiky. Berlínsky minister zdravotníctva vyzval federálne orgány, aby „dodávku zorganizovali rýchlejšie a stabilnejšie“. Hlavné mesto však zďaleka nie je jediné. Susedný štát Brandenburg nedostane dodávku vakcín ani v prvý januárový týždeň, potvrdilo miestne ministerstvo zdravotníctva.

Spolkové ministerstvo zdravotníctva neuviedlo presný dôvod meškania. Minister zdravotníctva Jens Spahn požiadal o pochopenie a trpezlivosť a uviedol, že vláda má nejaké „začiatočné ťažkosti“. Ďalej uviedol, že ďalšie dodávky sú plánované na „zhruba koniec budúceho týždňa“.

Venezuela podpísala dohodu s Ruskom o nákupe 10 miliónov vakcín Sputnik V
Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že dohodol nákup 10 miliónov kusov ruskej vakcíny Sputnik V, pričom dúfa, že dokončí prvé kolo očkovania v prvých troch mesiacoch roku 2021, informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Marek Molnár