Islamský štát opäť vraždil - desiatky mŕtvych
31 | 12 | 2020 I sefredaktor
Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k stredajšiemu útoku na východe Sýrie, pri ktorom zahynuli desiatky ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na propagandistickú agentúru Amák, ktorá je spriaznená s IS.

Stále nie je známy presný počet obetí, ani to, či zahynuli prevažne civilisti alebo vojaci. Organizácia Islamský štát tvrdí, že jej bojovníci pri útoku usmrtili 40 príslušníkov sýrskej armády a šiestich vážne zranili, informovala TASR.

Podľa sýrskej štátnej tlačovej agentúry SANA však pri útoku zahynulo 25 civilistov a 13 utrpelo zranenia.
Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii zomrelo pri útoku až 37 vojakov vrátane ôsmich dôstojníkov sýrskej armády.

Útočili príslušníci teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí prepadli tri autobusy so sýrskymi vládnymi vojakmi v provincii Dajr az-Zaur neďaleko hraníc s Irakom. Džihádisti najskôr pred autobusovým konvojom odpálili bomby a potom spustili paľbu. Podarilo sa im zastaviť jeden z autobusov, ďalším dvom sa podarilo uniknúť.

Oblasť, cez ktorú autobusy prechádzali, bola v minulosti pod kontrolou IS. Militanti z tejto organizácie sú naďalej aktívni v odľahlých púštnych oblastiach na východe a juhovýchode Sýrie.