Nemecké média: bývalý šéf slovenskej polície sa vo väzbe pokúsil o samovraždu
30 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Nemecky píšuci portál nach-welt.com informuje o samovražde bývalého šéfa slovenskej polície Milana Lučanského, ku ktorej malo dôjsť vo väzení napriek tomu, že ho pravidelne sledovali a mal aj pohovor so psychológom. 


Portál sa ďalej odvoláva na webovú stránku hnonline.sk, že pôvodne bola oznámená smrť Lučanského, no privolaným záchranárom sa ho podarilo oživiť. Ďalšie médá zas podľa portálu nach-welt.com mali informovať, že bývalý policajný prezident  je v stave mozgovej smrti.


Poertál uvádza, že 10. decembra utrpel Lučanský vo väzbe zranenie oka, no ministerka spravodlivosti Mária Kolíková následne vylúčila možnosť pokusu o samovraždu. To potvrdil aj slovenský generálny prokurátor Maroš Žilinka.


Portál ďalšej píše, že bývalý policajný prezident bol obvinený z korupcie. Podľa slovenských médií si mal úplatkami prilepšiť o 510 000 eur. Súd vzal Lučanského do väzby pre obavy z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Lučanský všetky obvinenia odmietal.


Podľa portálu nach-welt.com opozičnú stranu bývalého premiéra Petra Pellegriniho Hlas – SD prípad šokoval. „Tragický krok generálna Lučanského považujeme za jeden z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja. Prezumpcia neviny úplne zmizla, obvinené osoby sú automaticky identifikované ako zločinci a väzba sa stala trestnoprávnym namiesto bezpečnostným opatrením,“ cituje portál vyhlásenie.


Predchodca Lučanského Tibor Gašpar je rovnako vo väzbe a z funkcie podľa portálu odstúpil v roku 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Gašpar bol krátky čas poradcom českého ministra vnútra Jana Hamáčka (ČSSD), uzatvára nemecky píšuci portál nach-welt.com.