Ďalší výnosný obchod s testami smeruje opäť do Trnavy. Je to náhoda?
30 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Ag testy opäť Slovákom dodá firma Matovičovho známeho z Trnavy. Sulíkov favorit odstúpil. Štát podpísal zmluvu na dodávku antigénových testov s trnavskou firmou Eurolab Lambda, ktorá už predtým dodala 10 miliónov testov, informuje Pravda.


Väčšinovým majiteľom spoločnosti Eurolab Lambda je Peter Krajčovič, ktorý je zároveň spoluvlastníkom školy, kam chodia dcéry Igora Matoviča. Je to tá istá škola, ktorú Matovič priamo oslovil ako prvú pri pilotnom otváraní škôl s tým, že je férové uprednostniť školu, kam chodia jeho dcéry, lebo ich nemôže diskriminovať. A neprajníkom, ktorí ho vtedy kritizovali za papalášizmus, ukázal vo videu figu borovú. Pripomína súvislosti web spravy.pravda.sk.

Už pri prvom nákupe na jeseň, keď firma Eurolab dostala vzhľadom na jej predošlé tržby mimoriadne vysokú objednávku na dodávku testov za viac ako 43 miliónov eur, sa objavovali kritické názory, že ide o klientelizmus. Opozičné strany nákup spochybňovali – jeho cenu, spôsob, akým firma objednávku dostala a aj to, že v súťaži ani nemala byť vzhľadom na dlžoby voči štátu.

Raši opätovne poukazuje na podozrivý nákup testov od trnavskej firmy, a nie je jediný
"Kto zarobil na Slovákoch 3,75 milióna eur?" - pýta sa Richard Raši. Nadácia Zastavme korupciu tiež poukazuje na "špecifiká" jesenného obchodu s testami. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Vláda poverila nákupom testov ministerstvo hospodárstva Richarda Sulíka a tento nákup a spôsob jeho prevedenia vyvolal roztržku medzi Sulíkom a Matovičom, v ktorom si obe strany vymieňali invektívy, kto čo zanedbal. Sulík nakoniec verejné obstarávanie zrušil, pretože vyhlásil požiadavky ministerstva zdravotníctva za nerealizovateľné a nahradil ho priamym rokovacím konaním.

Podľa mimovládnej organizácie Transparency International, „po skombinovaní kritérií kvality testov, ceny, jednoduchosti použitia a schopnosti dodať tovar čo najrýchlejšie ostali v hre len kórejské testy od SD Biosensor, ktoré odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia“.

Testy od SD Biosensor ponúkali len dve firmy – Roche a Eurolab Lambda. Štát vybral lacnejšiu ponuku firmy Roche, tá však zo súťaže odstúpila a tak zostala v hre drahšia ponuka od trnavskej firmy.

Fico sa nevzdáva, dá preveriť preclenie pri nákupe testov trnavskou firmou
Nákup antigénových testov, ktoré štát zrealizoval cez trnavskú firmu rozpútalo vášne hneď na začiatku a s menšími prestávkami sa vlečie až doteraz. Tŕňom v oku je najmä Robertovi Ficovi. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Transparency International tento nákup obhajuje, aj keď tvrdí, že priamy nákup ich neteší: „Dnešné pridelenie zákazky na 2,6 miliónov testov firme Eurolab Lambda považujeme vzhľadom na okolnosti za správne,“ uviedla mimovládka na sociálnej sieti.

Cena testov bude vyššia ako keď sa nakupovali na jeseň. Dôvodom má byť okrem iného vyšší záujem o tieto testy vo svete, čo malo viesť k nárastu ceny. Testy firma nedodá naraz. Zmluva na dodávku prvých testov už bola zverejnená, ide o 2 milióny 600 tisíc testov za 4,50 bez DPH (4,95 s DPH). Celková výška objednávky tejto prvej dodávky je 11 700 000 bez DPH (12 870 000 s DPH). Na Slovensko by mali prísť do 7. januára 2021.

Naď odhadol, koľko stáli plošné testovania. Z tej sumy sa vám zatočí hlava
Slovensko na sklonku jesene absolvovalo jedno celoplošné s tri plošné testovania. U mnohých sa síce stretli s odporom, ale pod tlakom sankcií na ne išli. Teraz už vieme, koľko to celé asi stálo. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.