Trump by vraj mohol vyhlásiť stanné právo a povolať do Washingtonu armádu
29 | 12 | 2020 I sefredaktor
 

Preklad: Redakcia HD 29/12/2020

Podľa zdrojov časopisu Newsweek je údajne časť generálov na Ministerstve obrany USA pripravená Trumpa podporiť v prípade, že sa rozhodne vyhlásiť stanné právo. Uviedol Monavista.ru.

Pentagón sa údajne chystá na možný rozkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý by mohol v prípade potreby vyhlásiť stanné právo a povolať do Washingtonu vojakov. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informoval časopis Newsweek.

Podľa zdrojov časopisu Newsweek sa na Ministerstve obrany USA rozdelili generáli do dvoch táborov.

Trumpovi odporcovia veria, že armáda nebude pomáhať rušiť inauguráciu demokrata Joea Bidena. Časť americkej armády, ktorá ale zostáva neutrálna alebo jednoducho len plní svoje vojenské povinnosti, je údajne pripravená Trumpa podporiť. Ak by sa v prípade nepokojov v súvislosti s pripravovanou inauguráciu Bidena predsa len rozhodol vyhlásiť stanné právo.

Ako totiž ukazujú početné prieskumy verejnej mienky, občania USA nie sú ani zďaleka jednotní v otázke zákonnosti volieb amerického prezidenta. Viac ako polovica si myslí, že voľby boli skutočne zmanipulované. A 25 až 30 percent ich dokonca označuje „za pokus o okupáciu a uchopenie moci“.

Či sa Trump napokon rozhodne zostať v kresle prezidenta zavedením stanného práva a povolaním vojsk do hlavného mesta USA, sa ešte len ukáže. V každom prípade možno predpokladať, že udalosti očakávané okolo polovice januára 2021 budú v USA rozhodne rušné.