Švajčiarska virologička radí celoeurópsky lockdown
29 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Obavy zo zmutovaného koronavírusu:


Ako sa vysporiadať so zmutovaným koronavírusom? Švajčiarska virologička Eckerleová radí: Európa by sa mala orientovať podľa tej krajiny, v ktorej je situácia najhoršia. Nová mutácia vírusu je oveľa nákazlivejšia, píše Sven Lemkemeyer na nemeckom portáli tagesspiegel.de.


Aj keď sa očkovanie proti COVIDu-19 začalo túto nedeľu v Nemecku a mnohých ďalších európskych krajinách, narastajú obavy z pretrvávajúceho vysokého počtu infekcií a možných následkov zmutovaného koronavírusu, ktorý bol prvýkrát potvrdený v Anglicku a teraz sa objavil aj v niekoľkých ďalších krajinách. Švajčiarska virologička Isabella Eckerleová (40) preto žiada tvrdé konzekvencie.


Eckerleová, rodáčka z Nemecka, patrí k najuznávanejším virologičkám vo Švajčiarsku, kde má jej hlas veľkú váhu, pokiaľ ide o tému pandémie. Pre nedeľné vydanie novín Neue Zürcher Zeitung povedala: „Ak niektorí uvoľňujú opatrenia a iní ich zas sprísňujú, ohrozuje to úspech lockdownu v iných krajinách.“


„V konečnom dôsledku to smeruje k celoeurópskemu lockdownu“


Ženevská virologička zdôraznila, že boj s pandémiou výrazne ovplyvňujú otvorené hranice v rámci Európy. Nevyhnutná je preto podľa možnosti čo najrýchlejšia spoločná stratégia na zníženie počtu prípadov infikovaných. „V konečnom dôsledku to smeruje k celoeurópskemu lockdownu,“ – podčiarkla Eckerleová.


Koronavírus nepozná hranice. „Ak chceme zvládnuť najbližšie mesiace, musia všetky krajiny ťahať za jeden povraz,“ – vyhlásila táto švajčiarska virologička, ktorá vedie oddelenie infekčných chorôb na Univerzitnej klinike v Ženeve, a dodala: „V princípe musia všetky krajiny prijať podobné opatrenia, aby sa podarilo vírus utlmiť.“


V súvislosti s novou mutáciou koronavírusu Eckerleová ešte na Štedrý večer napísala na Twitteri: „Viem, že toto bude pravdepodobne môj najneobľúbenejší Tweet za rok 2020, ale vzhľadom na alarmujúce údaje by sa mala celá Európa (nielen EÚ) pripraviť na koordinovaný a úplný lockdown.“


Zmutovaný koronavírus je zjavne oveľa nákazlivejší


Eckerleová k tomu pripojila aj modelový matematický výpočet odborníkov z Centre for the Mathematical Modelling of Infectious Diseases (CMMID) na londýnskej School of Hygiene & Tropical Medicine, podľa ktorého je nový zmutovaný vírus o 56 percent nákazlivejší než jeho predchádzajúce formy, píše Sven Lemkemeyer na portáli tagesspiegel.de.


„Vo väčšine krajín sa zdravotnícky systém, jednotky intenzívnej starostlivosti a testovacie laboratóriá kvôli preťaženosti dostali už na pokraj zrútenia,“ – konštatuje Eckerleová a varuje: „Vysoko nákazlivý zmutovaný vírus bude mať v januári a februári tragické dopady.“


V rozhovore pre švajčiarsky Sonntagsblick Eckerleová v súvislosti s britskou mutáciou vírusu, ktorý sa zistil aj vo Švajčiarsku, povedala: „Zistené údaje svedčia o tom, že tento variant je oveľa nákazlivejší.“ Zarážajúce je, že sa objavil v juhovýchodnom Anglicku, kde sa opatrenia viac uvoľnili, ale počty prípadov infekcie boli pritom veľmi vysoké. Podľa  švajčiarskej virologičky by sa mohlo skôr očakávať väčšie premiešanie rôznych mutácií vírusu, než to, že jeden variant vytlačí všetky ostatné. A práve to vyvoláva veľké obavy, uvádza ďalej nemecký portál tagesspiegel.de.


Viac infekcií povedie k väčšej úmrtnosti


Na otázku, či mutáciu vírusu sprevádza tiež ťažký priebeh ochorenia, Eckerleová odvetila: „Predbežné analýzy neukazujú žiaden rozdiel. Ak je však zmutovaný koronavírus viac nákazlivejší, utlmiť ho bude veľmi ťažké, a povedie to aj k väčšiemu počtu obetí. Podľa virologičky je preto naliehavo nevyhnutná silná, koordinovaná reakcia Európy a jasné zadefinovanie stredno- a dlhodobých cieľov.


Nový zmutovaný koronavírus sa okrem Veľkej Británie zistil už aj v Nemecku, Švajčiarsku, Švédsku, Dánsku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Holandsku.


Vedúci mainzskej spoločnosti BioNTech Ugur Sahin, ktorá vyvinula prvú vakcínu podanú v Nemecku a v ďalších krajinách Európy spolu s americkou spoločnosťou Pfizer, je optimista. Podľa neho je veľmi pravdepodobné, že vakcína bude účinkovať aj proti novej vírusovej línii B.1.1.7. BioNTech vedecky preskúma účinnosť vakcíny pri novej mutácii a do dvoch týždňov predloží výsledky.


BioNTech: Vakcínu možno v krajnom prípade rýchlo „upraviť“


Navyše, ak to bude nevyhnutné, existujúcu vakcínu možno do šiestich týždňov „upraviť“ a „ušiť na mieru“ novej mutácii. Technicky by to bolo možné v krátkom čase, ale nová vakcína by musela prejsť ešte raz schvaľovacím procesom, poznamenáva Sven Lemkemeyer.


Vynára sa tiež otázka, aká veľká musí byť kolektívna imunita, aby sa dalo vôbec uvažovať o normálnom živote ako pred pandémiou. Popredný americký vedec Anthony Fauci svoju prognózu skorigoval smerom nahor. Namiesto doterajších 60 až 70 percent teraz hovorí o 70 až 90 percentách. Podľa New York Times ku korekcii došlo preto, že sú novšie vedecké poznatky a ľudia chcú vedieť pravdu.


Nemecký odborník na zdravotníctvo Karl Lauterbach (SPD) tvrdí, že zvyšujúce sa riziko nákazy novým zmutovaným koronavírusom výrazne sťaží dosiahnutie kolektívnej imunity. Predpokladá, že do konca marca bude v Nemecku vďaka očkovaniu a prekonaniu infekcie imúnnych len desať percent obyvateľov, uzatvára Sven Lemkemeyer na nemeckom portáli tagesspiegel.de.