fbpx
HLAVNÝ DENNÍK
SLOVENSKO

Pripravovaná novela zákonníka práce zrazí reštaurácie definitívne na kolená

Na snímke reštaurácia JAZZ - Club - Café - Restaurant 8. decembra 2020 v Košiciach. Foto: TASR

Na dôsledky nepremyslených návrhov upozorňujú firmy, vydávajúce gastrolístky. Slovenské gastroprevádzky totiž prídu o ďalší zdroj príjmov.

Štát by mal podľa Asociácia moderných benefitov pred prijatím takýchto úprav pripraviť detailnú analýzu prínosov a rizík jednotlivých možností poskytnutia príspevku na stravovanie zamestnanca. Podľa nich hrozí, že už aj tak umierajúci reštauračný sektor na to doplatí, informuje web startitup.sk.

ilustračný obrázok reprofoto Twitter (@monaqleasing)

Štát by mal podľa nej pred prijatím takýchto úprav pripraviť detailnú analýzu prínosov a rizík jednotlivých možností poskytnutia príspevku. Vládou schválené zmeny, o ktorých by mali poslanci rokovať už v januári, podľa asociácie predstavujú pre zamestnancov viaceré hrozby.

Nový nápad Matoviča pre gastro prevádzky: Podieľajte sa na testovaní a aj štát vám pomôže

Asociácia upozorňuje na výhrady viacerých verejných inštitúcií ešte v medzirezortnom pripomienkovom konaní. „Obávajú sa napríklad toho, že stravné nahradí časť mzdy zamestnancov, ale upozorňujú aj na diskrimináciu zamestnancov stravujúcich sa v kantínach,“ argumentuje Asociácia. Zavedenie hotovosti podľa nej postihne aj reštauračný sektor. Na rozdiel od gastrolístkov je totiž možné použiť finančný príspevok na akýkoľvek účel, alebo napríklad aj na nákup potravín v zahraničí.

Asociácia moderných benefitov združuje spoločnosti Edenred Slovakia, UP Slovensko a DOXX-Stravné lístky. Členovia asociácie zabezpečujú zamestnanecké benefity, vrátane papierových a elektronických stravných lístkov, pre viac ako 770 000 zamestnancov pracujúcich u takmer 35 000 zamestnávateľov a SZČO.

„Otvorím, aj keď ma zavrú!“ vzoprel sa majiteľ reštaurácie nariadeniu vlády

SÚVISIACE

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. OK Viac info