Pri rezervácii letenky sa budete musieť preukázať očkovacím pasom
29 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Niekoľko európskych cestovných poisťovacích spoločností tvrdí, že vakcína Covid-19 sa stane povinnou pri rezervácii letenky. Ak by EÚ túto požiadavku prijala,  nastanú problémy pre tých, ktorí vakcínu odmietajú, konštatuje portál RT.




Aj keď očkovanie nie je v súčasnosti potrebné na zakúpenie cestovného poistenia pre návštevu Európy, stane sa povinným, ak sa EÚ rozhodne požadovať pre prichádzajúcich návštevníkov očkovanie proti Covid-19, uviedol Elvio Chilelli, zástupca poisťovne EÚ Europ Assistance.

Europ Assistance by nebola zďaleka jedinou cestovnou poisťovňou, ktorá by vyžadovala, aby si zákazníci zaobstarali experimentálnu vakcínu, ktorá dostala povolenie na núdzové použitie v EÚ minulý týždeň. Francúzsky poskytovateľ poistenia AXA varoval, že „ak zákazníci nebudú naočkovaní, nebudú krytí“ pri cestách do krajín EÚ, ktoré požadujú očkovanie.

Zdôraznili však, že rozhodnutie je nakoniec na európskych regulačných orgánoch. "Ak zo strany vstupujúcej krajiny neexistujú žiadne požiadavky, nemôžeme presadiť, že ľudia dostali vakcínu," uviedol v pondelok hovorca pre International Travel and Health Insurance Journal.

Oxfordská vakcína by mohla byť uvedená na trh začiatkom januára
Šéf farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca, ktorá vyvinula očkovanie proti koronavírusu na Oxfordskej univerzite, uviedol, že objavili „víťazný vzorec“ na zlepšenie účinnosti. Vakcína by mala byť schválená budúci týždeň, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Už v apríli varovala SchengenVisaInfo, že „akonáhle sa riziká pandémie znížia ... členské štáty začnú požadovať ďalšie dokumenty“ týkajúce sa zdravia cestujúcich, aby mohli vstúpiť do EÚ. To sa pôvodne týkalo dôkazu o negatívnom teste Covid-19 s možnosťou vakcíny. Médiá však pripustili, že testovacie metódy nie sú zďaleka také presné, ako sa pôvodne myslelo.

Globálne orgány pre leteckú dopravu, ako napríklad Medzinárodná asociácia leteckých dopravcov, upozornili, že tvrdo pracujú na aplikácii „Travel Pass“, ktorá bude sledovať stav očkovania cestujúcich cez hranice.  Letecké spoločnosti ako austrálsky Qantas a filipínsky Cebu Pacific už vyhlásili, že budú vyžadovať dôkaz o očkovaní cestujúcich na medzinárodných letoch.

Obavy z porušenia chladiaceho reťazca vakcíny zastavili očkovanie v Bavorsku
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Svetové ekonomické fórum a Rockefellerova nadácia už začali testovať svoj vlastný zdravotný pas „CommonPass“, ktorý, zdá sa, podporujú letecké obchodné skupiny ako Oneworld, Star Alliance a SkyTeam.

Obhajcovia súkromia a dokonca aj niektorí lobisti v cestovnom ruchu však varovali, že očkovacie pasy znamenajú smrť občianskych slobôd aj cestovného ruchu. Lobistka Svetovej rady pre cestovný ruch Gloria Guevara nedávno varovala, že ak vlády začnú vyžadovať očkovanie pre medzinárodné cesty, „zabijú ich sektor“ - ktorý už utrpel finančnú ranu vo výške 3,8 bilióna dolárov kvôli uzavretým hraniciam uprostred pandémie koronavírusu.

Po návšteve Santu zomrelo v belgickom domove 18 ľudí
Po návšteve dobrovoľníka oblečeného ako Santa Claus, mohlo byť nakazených vírusom Covid-19 takmer 160 ľudí spojených s opatrovateľským domom v Belgicku. Chorobe už podľahlo 18 z nich, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková