Povrch 20-eurových bankoviek ochráni špeciálny lak
29 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Ak sa vám budúci rok dostane do rúk 20-eurová bankovka, môžete byť na chvíľku zaskočení. Bankovky budú totiž na pocit oveľa hladšie, pretože ich povrch bude upravený špeciálnym lakom. Budú tak odolnejšie voči poškodeniu, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Od roku 2021 sa budú tlačiť 20-eurové bankovky, ktorých povrch bude upravený špeciálnym lakom. Staré bankovky bez takejto vrstvy sa budú postupne vyraďovať z obehu. Vyhlásil to Johannes Beermann, člen predstavenstva Deutsche Bank vo Frankfurte.


Aj 5- a 10-eurové bankovky, ktoré sa dostali do obehu v druhej sérii od roku 2013, sú už pokryté špeciálnou vrstvou. Dôvodom sú časté platby bankovkami s nižšou nominálnou hodnotou. Rýchlejšie sa tak môžu zašpiniť či poškodiť, čím sa znehodnocujú. Testy preukázali, že ochranná povrchová úprava výrazne zvyšuje priemernú životnosť bankoviek, povedal pre nemeckú tlačovú agentúru DPA Beermann. Podobne by to malo byť aj v prípade 20-eurovky. Povrch bankovky s vrstvou špeciálneho laku je viac odolný voči znečisteniu, o čom svedčia výsledky laboratórnych testov, informujú noviny Kronen Zeitung.