Krčméry sa podelil o skúsenosti amerických kolegov s covid pacientmi. Aký majú pre nás odkaz?
29 | 12 | 2020 I Michal Filek

Známy slovenský infektológ Vladimír Krčméry uverejnil na svojom facebooku status, v ktorom sa podelil o zážitky amerických kolegov pri liečení ľudí ťažko chorých na covid. Pre Slovákov majú jasný odkaz. Aký?




"Jedna osoba zomrie každých 10 minút v USA na následky ochorenia COVID 19 v kraji Los Angeles, podľa tamojšieho zdravotníckeho úradu. Veľmi veľa ľudí koronavírus donútil vyhľadať lekárske ošetrenie v nemocnici za ostatné dni. Za ostatné 2 týždne je to nárast pacientov v nemocniciach o 63 %. Nemajú už žiadne voľné lôžka na jednotkách JIS," píše Krčméry.




Podľa vyjadrenia Nancy Blake, vedúcej ošetrovateľského personálu v nemocnici pre CNN: "Je to katastrofa. Je to horšie než situácia v júli, nemá to konca, stále nám pribúdajú noví pacienti s COVID 19, prichádzajú skutočne vážne chorí, v ťažkých stavoch, je to hrozná choroba."




Na otázku, ako to znášajú zdravotníci, odpovedala: " Sú nahnevaní. Na začiatku nás ľudia obdivovali, tlieskali, že sme hrdinovia, teraz mnohí ľudia nechcú nosiť rúška, tvrdia, že koronavírus je hoax".


A takýto je, podľa Krčméryho, odkaz Američanov, ktorí tento príspevok CNN zdieľajú na sieťach, aj preťažených zdravotníkov v nemocniciach v USA aj na Slovensku: "Ľudia, zostaňte prosím doma, aby ste sa nenakazili COVIDom 19, dodržujte opatrenia. Vďaka."


Do práce s covidom môžu ísť aj lekári, hasiči, policajti a smetiari
Možnosť pracovať aj v prípade pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 či kontaktu s pozitívne testovaným sa netýka len prezidentky či politikov, ale aj ďalších predstaviteľov kritickej infraštruktúry. Upozornila na to v reakcii na najnovšiu... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | tasr